En zeggen wij daarom niets?
Friedrich Nietzsche, een filosoof en dichter uit Duitsland ( 1844 – 1900 ) had een vooruitziende blik, toen hij schreef: “ wij zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft “. Het is toch ook van de gekke, dat iedereen over alles en iedereen wel een mening heeft. In feite staat het elk mens vrij om over iets een mening te hebben, maar of dat altijd moet worden geventileerd, is mij niet helder.
Wacht nog eventjes met het geven van uw mening, die bloggers zien als een reactie. En toch zit je als blogger te wachten, dat iemand een ongezouten mening durft te geven. Durft heeft in deze context een belangrijke functie, want iedereen heeft wel een mening, maar durft deze niet te geven, want het kan maar zo zijn, dat je op die mening een negatieve reactie krijgt, waar je stil van wordt.
Zijn wij dan wel goed bezig? Ik vraag mij dat al geruime tijd af. Natuurlijk is dat dan wel weer mijn mening. Of deze ver van de mening van anderen afstaat, laat ik even in het midden. Zelf ben ik van mening, als je geen mening durft te geven op anderen of op een situatie, dat je zonder je mening te geven, hetgeen je niet aanstaat, accepteert.
Natuurlijk is dat dan weer niet zo, want je hebt een mening over het voorval, maar om de goede vrede te bewaren, zeg je maar niets, want je weet nooit hoe er wordt gereageerd. Steeds vaker vermeldt de media, dat er weer eens personen die een mening gaven op het (wan)gedrag van een ander, dat men niet op hun mening zat te wachten. Als reactie werden de personen die een goed bedoelde mening gaven als reactie letterlijk en figuurlijk in elkaar geslagen. Ach en daar kun je wel weer een mening over hebben, maar soms is het dan beter te zwijgen.
Waar staat het woord mening eigenlijk voor? De dikke van Dale, mijn steun en toeverlaat, zegt over het woord: << manier waarop je over een bepaalde zaak denkt >>. Zelfs het grote vocabulair, dat staat voor woordenschat, heeft er een mening over. Met andere woorden durf ik te stellen, dat je zodra je wakker wordt je de dag niet overleeft zonder over iets een mening te hebben of zelfs te willen hebben.
Het hebben van een mening schijnt een eigenschap van ons te zijn geworden. Leven in de trant van “ ik vind alles goed “ is natuurlijk ook geen optie. Wel vind ik, maar dat is dan weer mijn mening, dat je wel mag kunnen en vooral durven zeggen, wat jij van een situatie vindt.
Waar komt onze houding of reactie vandaan om niet alles te durven zeggen wat ons niet aanstaat? Als lezer van deze blog en ik, als blogger die probeert wederom een tekst van 799 op papier te krijgen, weten wij beiden, dat het in onze maatschappij er niet gemakkelijker op is geworden. Ik lees de tekst even door en ontdekt, dat ik in de laatste alinea het woord mening niet heb geschreven. Nu ja, 1x dan maar dat was puur voor de functie ervan..
De maatschappij is aan het verharden. Afspraken worden niet nagekomen en iedereen dendert maar door om het einde van de dag te halen om hun ongenoegen een plaatst te durven geven. Dergelijke, sorry voor het woord, gedragsstoornissen, zijn vaak een invitatie om een reactie te plaatsen.
Het is een bekend gegeven, dat mag worden gesteld, dat het de toon is die de muziek maakt. Daarom is het belangrijk, mocht je iets niet aanstaan met betrekking tot het doen en laten van een ander, je op een passende toon danwel op de juiste methode de persoon hiervan in kennis stelt. Het zal niet altijd als compliment worden opgevat, maar je probeert met deze reactie wel de wereld te verbeteren. Mijn wijlen vader zou hebben gezegd: “ alle beetjes helpen”, zei de mug, “ en piste in zee “.
Nederland is een prachtig land, alleen ben ik van mening, ik dacht ook al waar blijft dat woord, dat wij op grond van ervaringen te tolerant zijn geworden. Het is helemaal niet verkeerd in deze hectische maatschappij meer voor onszelf op te komen. Dat voor jezelf op komen en dat heeft niets met arrogantie van doen, maar maakt jezelf alleen maar sterker.
De gewoonte om bij situaties niet uw mening te geven, is niet correct. Elk mens heeft een doen en laten waar hij / zij recht op heeft. Natuurlijk is er over een bepaalde situatie altijd wel een gedachte te vormen, want daar heeft u als mens recht op.
Ach ik heb mijn mening weer gegeven. In deze tekst staat het woord mening 24 x genoteerd. Ik durfde het.
One thought on “En zeggen wij daarom niets?”
Loetje& denBoef, Andre le Loux en Evert den Boef, ik dus, vragen al een jaar of drie met De mening van Enschede in het weekblad Huis aan Huis. De Enschedëers kunnen dan hun mening geven over een onderwerp wat ons wordt aangedragen door Enschedëers en wat we zelf belangrijk denken te vinden.
De reacties zijn interessant , leuk en luchtig, maar merken dat mensen zich niet altijd gehoord voelen. Een aantal mensen kunnen hun reacties niet altijd onder woorden brengen en krijgen van ons een ‘zetje ‘ om het onder woorden te brengen. Dat was dat nou juist de reden dat we door de krant gevraagd werden om met De mening van Enschede te beginnen!