Zou dat nu echt wennen?
Kun je bloggen, dat je misschien te snel gaat wennen aan een gewoonte en daar dan de rest van je leven mee probeert te leven? Natuurlijk is de eerste opzet goed en je kunt schrijven poeh, poeh. Gelukkig heeft een goed verstaander aan één woord voldoende en je kunt het af doen met poeh. Helaas zijn de kaarten anders geschut en gaat het eraan wennen niet op. Dagelijks worden wij geconfronteerd, ja opgelegd kunnen je bloggen, met veranderingen.
De laatste jaren en dan denk ik zo vanaf 2016, worden wij doorlopend erop gewezen, dat oude gewoonten overboord kunnen worden gegooid en dat wij onze leefgewoonte, oh ja, dat heet nu lifestyle, moeten aanpassen. Afgezien van het argument, dat wij ter berde brengen, mooi uitdrukking eigenlijk, wordt het roer omgegooid. Ter berde brengen, is een oude uitdrukking en staat voor: met iets voor de dag komen of iets aanvoeren, wat je even wilde zeggen.
Je kunt de dag het beste beginnen met de stelregel: << geen mens gelijk, geen dag hetzelfde >>. Niets staat van tevoren vast of is geregeld hoe de dag verloopt. Daarom is de beste keuze om iets van het leven te maken om in grote lijnen te bekijken hoe de dag vordert en leeft op de ervaringen, die je in de loop der jaren hebt opgedaan.
Misschien leeft de jeugd op grond van het nog geen ervaring hebben daarom wel gemakkelijker dan wij ouderen. Nee wij ouderen hebben ervaring met het leven en weten wat wij moeten doen als er iets verandert. Toch leuk zo’n zin van een aantal woorden op volgorde die een weergave moet geven. Denk dat daar de knip zit, want ondanks je ervaring die je in de loop der tijden zou hebben opgedaan, wordt nu de keerzijde van de medaille getoond.
Oké, gedane zaken nemen geen keer, zegt men. Die kreet staat voor een oud gezegde uit 1914. Men bedoelt met deze uitdrukking, als iets geschied is, valt er niets meer aan te doen, is het niet ongedaan te maken en moet men de gevolgen dragen. In ONS NEDERLAND, wil niet kwetsend doen, maar vond kapitalen (hoofdletters) wel passend, zijn wij de afgelopen jaren geconfronteerd met zaken die wij zo gewend waren en die door toedoen van derden ongedaan zijn gemaakt. Of deze verandering ooit zal wennen, daarvoor durf ik mijn handen niet in het vuur te steken. En de afstand Enschede naar het brandwondencentrum in Beverwijk is ook niet direct naast de deur.
Het is regelmatig voorgekomen, dat ik mij heb afgevraagd of ik lijd aan het syndroom van honkvastigheid. Het kan natuurlijk zijn, dat je, als begin zeventiger, je in de loop der jaren zoveel zaken eigen hebt gemaakt, dat je van mening bent, dat het zo moet en dat het zo hoort. Oh ja, natuurlijk zit er een gevaar in het feit, dat stilstaan qua ontwikkeling het begin is van achteruitgang. Ik heb het dan niet over stilstaan en achteruitgang, maar gewoon over zaken die je worden ontnomen in algemene zin. Wat je altijd deed, kan door omstandigheden even niet meer. De voortgang wordt geblokkeerd.
Het voordeel is, dat het mij niet alleen aangaat en dat ik unaniem met velen in hetzelfde schuitje zit. Toch weer een voordeel, dat Nederland als een zeevarend volk bekend staat. Het nadeel van die status, is, om in stijl van het zeevarende volk te blijven, dat wij als volk ook het schip in kunnen gaan. Die gedachte bekruipt mij steeds vaker, als ik de, ook zo’n mooi woord, de perikelen, (dat staat voor: lastig probleem) de revue laat passeren. De sfeer van onze maatschappij durf ik te scharen onder perikelen. Ongewild zitten wij, ondanks onze drive om er iets moois van te maken, met een gigantisch probleem. Daarom durf ik te bloggen: “Zou dat nu echt wennen”.
Steeds vaker heb ik het gevoel, dat het woord gerechtigheid onrecht wordt aangedaan. Kijk maar in ons land naar de Toeslagenaffaire. Zelf ben ik enkele jaren bewindvoerder geweest, aangesteld door de Rechtbank. Als je dan ervaart, hoe men omspringt met personen en dat gerechtigheid binnen een organisatie geheel zoek is. Als je dan duidelijkheid wilt, krijg je eerder tegenwerking dan medewerking. Dan durf ik de vraag te stellen: “zou dat nu echt gaan wennen?
Moeten wij leven met de wetenschap, dat er niet naar personen wordt geluisterd en verplicht moeten toestaan, dat elke strohalm die men vastgrijpt op gewenste hoogte door de overheid wordt afgeknipt? Zoiets geeft geen goed gevoel voor de toekomst. Niet Nederland is aan het veranderen, maar de mentaliteit van de mensen hangt aan een zijden draadje. Natuurlijk is er wederom een blik excuses open te trekken. Daarom wordt het moelijker om een schuldige voor deze moeilijke situatie aan te wijzen. Leer ermee te leven, het zij zo.
6 thoughts on “Zou dat nu echt wennen?”
Het “wennen” aan bepaalde wijzingen in onze samenleving, is voor mij lastig geweest. Bijvoorbeeld de digitalisering van bepaalde zaken, zoals internetbankieren. Ik heb nog heel lang overschrijvingskaarten gebruikt en deed alles handmatig omdat ik de digitale snelweg niet vertrouwde. En zo moest ik ook wel “wennen” aan het gebruik van Facebook. (gebruik ik pas een jaar). Ik kan nu wel zeggen dat ik het eigenlijk ook wel handig en praktisch en leuk vind om dit nu digitaal te doen. Het is een prachtige mooie blog.
Zo Klaas , dat op de vroege ochtend, zulke zware bewoordingen, ter berde, Had er nog nooit van gehoord.
Was weer een lekkere zware blog. Weer wat geleerd op mijn nou ja ( oude dagje )
Fijne werkdag
Groetjes uit Turkije .
Het getuigt mijns inziens van sterke persoonlijkheid als je mèt stevige argumenten nìet went aan bepaalde zaken en veranderingen. Deze houding voorkomt namelijk dat je (onbewust) een niet gewenste houding of verandering legitimeert. Dat elke verandering bepaald géén verbetering als gevolg heeft wordt bewezen op elk moment dat je om je heen kijkt of “de stand van Nederland” met nuchter en gezond verstand beschouwt. Om met de titel van oud satirisch programma te spreken “zo is het toevallig ook nog is een keer” en daar ‘veranderen’ we helaas te weinig aan. Keep strong!
Ja Klaas weer een blog met veel inhoud. Veranderingen in de samenleving zijn de laatste jaren elkaar met ongekende snelheid op gevolgd. En dan ,moet ik zeggen dat een midden zeventiger daar soms wel problemen mee heeft, maar je kunt niet stil blijven staan je moet wel mee.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen.
Privacy, waarin de overheid mijn inziens een voortrekkersrol moet spelen.
Deze week werd bekend, dat de belastingdienst de regelgeving meer dan 7 jaar aan de laars heeft gelapt.
Arrogantie en denkend, dat zij onaantastbaar zijn werd er gehandeld.
Ik hoop dat er nu eens voor goed wordt afgerekend met al diegenen, die hieraan hebben meegewerkt.
Het maakt mij ontzettend boos, dat men steeds weer om de brei heen draait.
Ruimhartige compensatie en het schrappen van betrokkenen uit het frauderegister is toch niet zo tijdrovend, dat er lange tijd mee gemoeid is.
Ik bewonder Klaas, die deze blogs telkens weer met onvermoeibare energie schrijft.
Prima geschreven blog en uitstekend verwoord.
Comments are closed.