Genieten mag, elke dag
In deze, zoals ik vaak blog, hectische wereld, heb ik het gevoel, dat soms mijn ‘genieter’ even stagneert. Naast deze constatering is genieten een belangrijk element om de dag door te komen. Vandaar mijn kopregel: “genieten mag, elke dag”. Martialis, een Romeins schrijver, schreef de veelzeggende bemerking: “wie kan genieten van zijn herinneringen, leeft twee keer”. Wat kan er dan de oorzaak van zijn, dat wij niet optimaal kunnen of zelfs durven te genieten? Schamen wij ons daarvoor ? Om nu de gehele tijd Tjakka te roepen en ons te gedragen als Emile Ratelband vind ik ook teveel van het goede. Ik denk dan, laat die band maar lekker ratelen.
Mijn vriend, je weet wel “ die ondersteuning “ een bekende woordenverzameling , verklaart het woord genieten met de uitleg: << genot hebben, zich vermaken: wat heb ik genoten; niet te genieten zijn in een zeer slecht humeur, heel vervelend >>. Je kunt je door deze uitleg zelfs gaan afvragen of genieten altijd positief moet worden gezien. Als je verder graaft in de uitleg en je bekijkt de situatie: hij geniet, dan is die situatie het tegenovergesteld van hij is niet te genieten. Daarom zijn dergelijke woorden koren op de molen van een blogger. Bij hij is niet te genieten, staat hetzelfde woord in een minder positief beeld.
Genieten mag, elke dag, moet als positief worden gekenmerkt. Maar hoe zit dat dan nu met de juiste definitie? Om te bloggen dat je genieten kunt vervoegen naar genoten, is te kort door de bocht. Ook binnen de huwelijkse staat heb je bij een vervoeging van het woord genieten meerdere mogelijkheden. Bekijk maar eens de situatie of een echtgenoot ook echt geniet. Of heeft een echtgenoot wel genoten en dan soms zelfs als vechtgenoot, maar dat staat weer los van het echte genieten.
Het woord genieten blijft een weergave binnen onze taal, dat niet direct te vertalen is naar het juiste gevoel ervan. Toch is het voor mij, als blogger, een uitdaging om te bekijken wat de essentie van het woord nu precies is. Kijk, en daar geniet ik dan weer van. Ik geniet ervan om actief te zijn met het boven water halen van de juiste betekenis.
De teller die het aantal woorden van deze blogtekst telt staat bij deze zin op ongeveer 418. Nog veel woorden te gaan en het vaste blogaantal woorden van 799 is bereikt. Het schiet mij te binnen, dat ik niet vaak aan één stuk door zolang heb mogen genieten.
Mag je op zoek naar de definitief, ervan uitgaan, dat genieten voor een ieder van ons anders wordt ingevuld? Zelfs niets doen kan door menigeen als tijdelijk genieten worden gezien, terwijl een ander niets doen weer vervelend vindt en de situatie ver van het woord genieten durft te plaatsen.
Vreemd eigenlijk, dat genieten geen vaste omschrijving kent. Wel een vaste omschrijving via dat dikke woordenboek, maar dat is dan een omschrijving die niet als doorslaggevend mag worden genoemd. Daarom is het een zoeken naar een basis wat het begrip genieten precies is, onbegonnen werk. Als je genieten doorslaat naar de culinaire sector, kun je bloggen, dat over smaak niet valt te twisten. Waarom moeten wij dan wel in het kader van deze blog genieten in een vast begrip proberen weer te geven? Het gaat mij niet lukken, omdat, zoals ik al blogde, over smaak niet valt te twisten. En toch, kijk ik nog even verder, dan mijn neus(je) lang is.
Diverse wetenschappers hebben hun visie gegeven over het begrip genieten. De veelzijdigheid van hun tekst en uitleg geeft aan, dat het niet 1-2-3- mogelijk is om een juiste definitie aan het papier toe te vertrouwen.
Samuel Butler, (1835-1902), een schrijver uit Engeland omschrijft genieten met de woorden: << Alle dieren, behalve de mens, weten dat de voornaamste plicht van het leven is, ervan te genieten >> Het mag duidelijk zijn, dat zelfs in het verre verleden men al met deze vraagstelling van doen had en er geen antwoord op wist te geven.
Durf daarom ook te stellen, dat genieten staat voor het doen van dingen die men leuk vindt en waar men voldoening van krijgt. Het is daarom ook moeilijk het genieten van die ander te bekritiseren. Je kunt de vraag stellen wie geeft u het recht om te bepalen hoe een ander tegen het woord genieten moet aankijken. Elk mens is verschillend.
Je hebt van die personagers op deze aardkloot rondlopen, die het fijn vinden om hele dagen, wanneer de vrije tijd het toelaat, te gaan schrijven of zelfs te gaan bloggen. Zij genieten ervan om hun tijd met dergelijke werkzaamheden te vullen. Zonder enige verplichting kruip ik achter mijn pc en probeer ik mijn gedachtenkronkels aan het papier toe te vertrouwen. Het is mij weer gelukt, dat is voor mij genieten.
4 thoughts on “Genieten mag, elke dag”
Zoals in jouw blog beschreven is het woord genieten moeilijk te omschrijven. Wat voor de één genieten is kan voor een ander misschien wel gruwelijk zijn. Een voorbeeld daarvan, vind ik zelf, is het eten van een zoute haring. Ik geniet daar met volle teugen van, maar mijn broer bijvoorbeeld die moet er letterlijk “van kotsen”. En zo zijn er natuurlijk vele dingen te bedenken, zoals genieten van bepaalde muziek, je kinderen of kleinkinderen enz. enz. Mijn stelling is: geniet van de dingen die jezelf belangrijk en leuk vindt. Doe het elke dag, en herhaal dat morgen. Een schitterende blog Klaas en ik denk dat de meningen veel uiteenlopen over het woord genieten.
Nou heer Klaas , ik geniet van je blog in zonnig Turkije
Dus waar ik ook bent, je blog vindt mij wel
Uit jouw blog maak ik op dat je al schrijvend weer hebt genoten. Één van jouw wekelijkse “hoogte punten”, dus je bent helemaal “bevredigd” en dan….., kun je nog ná genieten!
Ik geniet elke dag
Comments are closed.