Het zijn enkel woorden
De levenservaring, die je in de loop der jaren opbouwt, zet je soms, onbewust, voor het blok. Je wordt geconfronteerd met een opmerking van iemand en even ben je uit je doen en laten. Gelukkig, en dat hoop ik dan voor je, herpak je jezelf spoedig weer. De opmerking die je mocht incasseren, kwam even hard aan. Toch is het, ondanks dat het tegen je wordt gezegd, niet direct tegen je bedoelt. Het kan natuurlijk zo zijn, dat je, eh…gesprekspartner, zich aan je stoort en dan onbewust zijn of haar gedrag, niet al te handig, kenbaar maakt. Niet altijd leuk, maar het hoort helaas bij het leven.
De door die ander geplaatste opmerking of negatieve reactie bestaat slechts uit een aantal woorden. Wat er met het gesprokene wordt bedoeld, komt niet altijd duidelijk uit de verf. Naast het aantal woorden, die de opmerking gestalte moet geven, is nog belangrijker, hoe ga jij ermee om? Als jij wordt geconfronteerd met een rot opmerking en jij laat het na om iets terug te zeggen, heeft het dan achteraf nog zin om je er druk over te maken? Door in feite niets te zeggen of door niet te reageren, accepteer je de geuite opmerking.
Wie kent niet de bemerking: het is de toon die de muziek maakt. Het is oh zo gemakkelijk tegen een ander te zeggen:, “ donder maar op “, of, “rot jij maar op “. Als je de toon van de inhoud van de zin verpakt in: “en toch zie ik liever je hakken, dan je tenen”, dan zal er om je reactie eerder worden gelachen, dan dat men de geplaatste opmerking hinderlijk of zelfs storend vindt. In feite is bij het “ donder op “ of “ rot jij maar op “, er geen verschil in richting. Dergelijke situaties zijn niet prettig te moeten meemaken.
Zoals ik al blogde, als je reactie of verweer achterwege blijft, dan heeft die ander niet het gevoel, dat je kwaad op hem of haar bent, maar je geeft door niet te reageren wel de blijk van accepteren. De beste aanval is de verdediging.
Belangrijk is om te achterhalen hoe de werkelijkheid nu in elkaar steekt. Met andere woorden, “hoe moet je met een ontvangen- en niet prettige rot opmerking omgaan”. Daarom is het belangrijk om door de kwetsende woorden heen te kijken. Dit inzicht toont aan, dat niemand zichzelf ziet als een aanvaller, maar eerder als een verdediger. Op grond van dat gegeven is het begrijpelijk, maar ook zeer zeker raadzaam, om te reageren op de geplaatste opmerking die niet lekker bij je binnenkomt.
Elk mens heeft een eigen inzicht ontwikkelt wat goed of wat slecht is. Je kunt ook bloggen, wat je wel kunt zeggen en wat je beter niet had moeten zeggen. Belangrijk is te ontdekken, waarom zo’n opmerking wordt geplaatst. Mogelijk word je naar beneden gehaald, middels de geplaatste opmerking, omdat de tegenpartij jou als een gevaar ziet voor zijn eigen hachje. Door een minder prettige opmerking te plaatsen verdedigt de tegenpartij van die opmerking, op een niet prettige manier, zijn eigen waarde.
Je kunt daarom stellen, dat de geplaatste opmerking niet direct op jou van toepassing is, maar eerder op hem- of haarzelf, maar dan wel helaas via jou. Niet leuk. Daarom is het niet meer dan vanzelfsprekend, dat jij hier tegen iets doet. Ook jij hebt het recht om jezelf te verdedigen tegen onterechte situaties.
Het snel reageren op een niet prettige aanval van woorden is de meest correcte handelswijze die je kunt bedenken. De beste verdediging is toch de aanval. Alleen hoe pak jij zo’n reactie dan aan? Het is niet logisch om op dezelfde maner te handelen, waarop jij bent aangevallen.
Een optie is om je reactie wel overwogen af te handelen. Nogmaals de tegenpartij heeft het moeilijker dan jij, want hij of zij, voelt zich in feiten “ bedreigd “. Jij was je in eerste instantie niet bewust, dat jij als bedreigende partij werd gezien. Op grond van dat gegeven, is het in feite je plicht je te verdedigen.
Je kunt dit doen door met onderstaande vragen te reageren:
- Die opmerking van je vond ik niet prettig.
- Interessant, dat jij ervoor kiest om mij op deze manier te kwetsen.
- Wat doet jou zoveel pijn, dat je voelt, dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?
Vanzelfsprekend is elke situatie waarin de minder prettige opmerking wordt geplaatst bepalend hoe je de reactie van je inpakt. Het zijn geen prettige en gedenkwaardige situaties. Met het plaatsen van negatieve opmerkingen kun je vaststellen hoeveel personen zich in feite bedreigd voelen. Bedreigd voelen in hun bestaan en zich te snel gekwetst vinden en dan maar lukraak anderen bejegenen, het is helaas een trend geworden in onze maatschappij.
5 thoughts on “Het zijn enkel woorden”
Morgen Klaas
Geen antwoord geeft ook een antwoord.
Iets van nou hij leest het wel, maar vind wel best.
Dan gaat de tegenpartij ook vragen over zich zelf bedenken. Hij reageert helemaal niet, jee vind ik eigenlijk helemaal niet leuk
Snap ie
Er zijn mensen die vinden dat ze altijd iets negatiefs of lullig moeten zeggen. Schijnen zich dan heel wat te vinden.
Soms krijg je een negatieve opmerking, die later bij navragen helemaal niet persoonlijk tegen jou gericht is, maar tegen een instantie waar je werkt.
Op straat of bijvoorbeeld in een supermark krijg je ook af en toe verwensingen te horen als je iets tegen iemand zegt zoals, wilt u aub afstand houden. En het lijkt er op dat sommige mensen in onze maatschappij dit nog “normaal” vinden ook. En vaak als je dan reageert, dan komen er alleen maar scheldpartijen over en weer.
Een hele goede blog.
Het zijn enkel woorden, maar met “enkele” woorden kan veel gezegd, gekwetst en aangericht worden. Dus een gepaste reactie kan heel wel op zijn plaats zijn. Op een in woorden uitgesproken boodschap of kwalificatie hoeft niet altijd met hetzelfde middel, dus met woorden gereageerd te worden. Niet reageren of een simpele non-verbale reactie kan soms nog meer “zeggen” dan een aantal woorden.
Met name de laatste zin is momenteel gaande. We komen steeds vaker in situaties waarbij men zich ook niets meer laat zeggen, met alle gevolgen van dien.
Comments are closed.