Na vallen, komt opstaan.
Het kan soms wel eventjes tegenzitten en aan zo’n situatie koppelen wij al snel het woord probleem. Heeft u ook dat gevoel, dat het wel eens voorkomt, dat huishoudelijke apparaten in je huis vaak de een na de ander stuk gaat? Ik heb ooit het gevoel gehad, dat de apparaten onderling overleggen wie nu het etiket defect mag dragen.
Niet altijd leuk en een dergelijk voorval komt ook altijd ongelegen. Als het niet ongelegen komt, zou er een planning achter zitten en dat roept dan weer vraagtekens op. De vraag blijft, hoe gaan wij ermee om. Wat doet een probleem met ons? Waar staat het woord probleem voor? Mijn steun- en toeverlaat, de Dikke van Dale, verklaart het woord probleem als volgt:<< moeilijkheid >> of << op te lossen vraagstuk >>. Denk dat wij hier wel een beeld bij kunnen vormen.
Zoals ik al blogde, hoe accepteer je een probleem? Het hangt natuurlijk van de aard en oorzaak van het probleem af. Los van de medische materie, durf ik te stellen, dat elk ander probleem veelal van tijdelijke aard is. Belangrijk om bij het ontstaan ervan de situatie te gaan analyseren. Onderstaande aandachtspunten geven een route aan hoe je tegen een probleem zou kunnen aankijken.
- Probeer het probleem te accepteren. Het is er toch en kwaad worden helpt niet.
- Elk probleem ontstaat door een oorzaak.
- Realiseer je, dat alle problemen van tijdelijke aard kunnen zijn.
- Het leven is nooit probleemloos. Problemen zijn een onderdeel van het leven.
- Realiseer je, wanneer het tegenzit, heb je van doen met het begin van een uitdaging.
- Tegenslagen horen bij het leven. Je kunt ze niet voorkomen, maar er wel mee om leren gaan.
- Probeer niet in een slachtofferrol te kruipen, want dat lost het probleem niet op.
- Werk aan de mogelijkheid om het probleem op te lossen. Verhelp zelf het probleem of vraag een ‘deskundige’ die je kent.
- Na het oplossen van een probleem, kom je sterker uit de strijd, dan toen je aan de oplossing ervan begon.
Gemakkelijk hè, maar de werkelijkheid is anders. Laten wij eerlijk zijn. Bovenstaande theoretische strohalm is leuk zo voor in een blog. Elke probleem doet iets met ons. Het is wel aan te bevelen niet bij de melding van een probleem direct in paniek te geraken. Belangrijk is voor jezelf te stellen, kan ik het zelf oplossen, en waarom niet, of moet ik een deskundige raadplegen.
Het is een vast gegeven, ons dagelijks leven is doorspekt met mogelijkheden om met problemen geconfronteerd te worden. Het is daarom belangrijk een strategie voor jezelf te ontwikkelen voor de gevallen, dat een probleem op je weg komt. Niet leuk, maar zie deze strategie als de voorbereiding op een uitdaging.
Ikzelf ben, en ik verkeer nu in een fase van was, totaal niet technisch. Toch ben ik gaan klussen en probeer ik dingen, waarvan ik voorheen dacht, dat lukt niet, nu wel voor elkaar te krijgen. Toen ik een boormachine kocht, schrok mijn naaste omgeving en vroeg men zich af, “en nu”. Ik heb inmiddels een aangetrouwde mentor, waarmee ik de afspraak heb gemaakt, niets doen, alleen advies geven. Deze strategie helpt.
Naast de problemen van technische aard kunnen er zich ook andere problemen om de hoek komen kijken. Hoeveel mensen hebben in deze tijd geen psychische problemen. Toch hoeft niemand zich in deze hectische wereld te schamen om even geestelijke ondersteuning bij te tanken.
Ook, en het is natuurlijk gemakkelijker geblogd dan de werkelijkheid weergeeft, te stellen, dat het allemaal wel meevalt, maar neem maar eens de durf om iets te gaan doen aan het herstel van je geestelijke gesteldheid. Het is niet terecht om met angst en schroom een psycholoog of psychiater met een bezoek te vereren. Elke mens heeft recht op ondersteuning. Bekijkt de materie nuchter. Wat is nu een psychiater? Een psychiater is een patiënt die bij gebrek aan een psychiater, een patiënt nodig heeft om zijn eigen probleem op te lossen.
Problemen komen en problemen gaan. Nogmaals het is een onderdeel van ons leven en het oplossen van een probleem geeft rust. Als kind loste je het probleem van vallen al op, door op te staan en weer verder te gaan. Dan is het toch van de gekke, als je het oplossen van problemen op latere leeftijd achterwege laat?
Daarom is jezelf voor te bereiden op het ontmoeten van problemen van groot belang. Probeer een strategie op te zetten, waarbij je weet hoe te handelen als er zich een probleem meldt. Een strategie kan zijn om veel te gaan sporten of een hobby te nemen, waarbij je “ bovenkamer “ kan resetten. Met een volle bovenkamer en sores over allerlei zaken is de melding van een probleem te veel van het goede.
9 thoughts on “Na vallen, komt opstaan.”
Weer goed verwoord Klaas.
Geweldig mooi geschreven blog.
Ik ben het helemaal eens met deze tekst.
Ik heb er niets aan toe te voegen.
Hij is lekker Klaas
Doorgestuurd naar iemand die er zeker , en hopelijk er wakker van wordt
Vaak heb ik geprobeerd van problemen een uitdaging te maken. In mijn hoofd werkte dat stimulerend de problemen/uitdagingen dan beter sneller op te lossen. Of wanneer de problemen een grotere inhoud hebben ze te erkennen om ze vervolgens te kunnen hanteren.
Ooit was ik op bezoek bij een vriend in Zuid-Afrika ik vertelde dan tijdens een beker fris mijn dagelijkse welvaart problemen. Hij antwoordde vaak als ik uitgepraat was met de zin: ach jongen als dat je probleem is…… Wanneer hij dan vertelde wat hij mee gemaakt had in zijn atelier, dat aan de grens van een township stond, dan begreep ik zijn reactie.
Ach ja, mooie blog Klaas, roept mooie gedachten op uit het verleden.
thanks,
gr. Jeroen.
Na vallen, weer opstaan. De enig juiste remedie en dàt blìjven doen, want na elke keer op te staan ontstaat er een hernieuwde mogelijk om te vallen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn want zo is het leven en de kunst is daar ‘probleemloos’ mee òm te gaan. Als dat lukt sta je na een val makkelijker òp en sta je vervolgens steviger op je benen!
Weer klasse Klaas!
Tja probleem Wat zal ik schrijven.
Prima geschreven. Een echte hanleiding om een probleem op te lossen.
Mooi geschreven Klaas,
inderdaad net als vroeger gewoon steeds weer opstaan en doorgaan. Probeer niet van slag te
raken door de problemen en zoek naar een oplossing.
Comments are closed.