Wat je “krijgt “is niet van jou
In onze maatschappij kennen wij diverse stromingen die wij gemakshalve verkeer zijn gaan noemen. Zo heb je snelverkeer, vrachtverkeer, langzaam verkeer maar ook betalingsverkeer. Verkeer staat voor: omgang in de persoonlijke of zakelijke sfeer. Waar de laatste tijd steeds vaker verkeersregelaars alles in goede banen proberen te begeleiden, kent het betalingsverkeer die luxe niet. Denk dat daarom binnen het betalingsverkeer er daarom zoveel onjuiste “landingen” plaatsvinden, waardoor er bedragen onverschuldigd op daarvoor niet bestemde bankrekeningen terecht komen.
Binnen mijn dienstverband bij een landelijke uitkeringsfabriek (1980- 2005) kwam het wel “eens” voor, dat door toedoen van omstandigheden een betaling op een onjuiste bankrekening terecht kwam. Ach waar mensen werken, worden fouten gemaakt en het woord verkeersregelaar was nog niet in beeld.
Een ‘ te aardige’ mevrouw had bij “ de fabriek “ een aanvraag ingediend voor een bedrag ten bedrage van € 15.000,00. Ondanks het gegeven, dat zij nog geen bevestiging van de aanvraag had ontvangen, werd er enkele weken later een soortgelijk bedrag op haar rekening gestort. De betaling bleek echter niet voor haar bestemd te zijn. Als invorderaar nam ik contact met haar op en verzocht haar het bedrag terug te betalen. Toen bleek dat zij niet blij was met mijn verzoek, heb ik haar verzocht om in een persoonlijk gesprek een en ander uit te leggen.
Het gesprek, dat volgde verliep in eerste instantie minder prettig. Zij was van mening, dat zij recht had op het ontvangen bedrag. Toen ik haar vroeg om de officiële bevestiging, dat haar aanvraag was toegezegd, bleef het stil. Mijn volgende stap in het plan van aanpak was: “dan betaalt u het bedrag maar terug”. Het werd stil en de persoon tegenover mij begon onrustig te worden. Met een “eh, dat zal moeilijk gaan”, begon zij, “want ik heb de helft aan mijn vriendin geleend”. In volle verbazing hoorde ik haar relaas aan en vond het onterecht om een aanvraag te doen op een toelage en dan 50 % aan een vriendin te lenen. Logisch, dat ik erop liet volgen: “dan vraagt u de vriendin maar om haar deel terug te storten”. Wederom werd het stil en ik zag de ogen van mijn gesprekspartner vochtig worden en even later rolde er dikke tranen over haar wangen. Al snikkend reageerde zij: “mijn vriendin is er met mijn man vandoor”. Vreemd, dat je ondanks dat Nederlands mijn taal is, dat je dan in eerste instantie dergelijke uitspraken niet begrijpt. Langzaam landde ik weer in de realiteit en voorzichtig probeerde ik grip op de situatie te krijgen. Naast grip probeerde ik ook begrip voor de situatie voor de hevig snikkende goedheid tegenover mij te krijgen. Ach ze kon haar verhaal even kwijt.
Het voorval vond plaats ergens in oktober / november 2005. Op 1 december 2005 ging ik in de vut en beschouwde het voorval als een goede afsluiting van mijn dienstverband. Natuurlijk is elk bedrag, dat op uw bankrekening wordt gestort acceptabel en feite mooi meegenomen. De medaille heeft een keerzijde. Wettelijk gezien moet er aan elke overschrijving een grondslag zitten. Ergens moet een reden zijn terug te vinden, die aangeeft, dat de betaling een basis heeft. In het Burgerlijk Wetboek, artikel 203 van het 6e boek, staat beschreven wat men kenmerkt als een onverschuldigde betaling. Je kunt onverschuldigd vertalen in eenvoudige taal als een betaling aan iemand waaraan niet betaald zou mogen worden, omdat de betaler niet verplicht is aan de persoon in kwestie geld over te schijven. Kort door de bocht genomen, zegt men gemakshalve: de betaling of overschrijving is onjuist. De actie die nadien moet plaatsvinden om de betaling naar de ontvanger te incasseren, mag als een uitdaging worden gezien.
In een andere situatie van een onverschuldigde betaling had iemand, voor het onverschuldigd ontvangen van een bedrag van fl. 12.000,00 een paard gekocht. Voor de ontvanger van het bedrag ging een wens in vervulling. Deze keer ging het terugbetalen iets minder soepel. Na te hebben voorgesteld, om dan maar beslag te leggen op het paard kwam er schot in de afwikkeling. In deze actie om het geld terug te krijgen was emotie bij de tegenpartij een heikel punt van aandacht. De opmerking van: “ja, maar ik ben aan het paard gehecht”, waarop ik reageerde met: “en ik aan het geld”, ging men overstag. Met moeite werd het bedrag terugbetaald.
Het zal je maar gebeuren, dat je bankrekening plotseling bezoek krijgt van een aanzienlijk bedrag, dat niet voor je bestemd is. Ondanks, dat je het bedrag bezit, is het verstandig jezelf ervan te overtuigen of je ook de eigenaar van het bedrag mag worden genoemd. Eerlijkheid duurt het langst en ter voorkoming van ellende is het correct bij de betaler even navraag te doen. Krijgen is leuk, maar of je het ook houden mag?
5 thoughts on “Wat je “krijgt “is niet van jou”
Zoals je beschrijft is het zeer raadzaam en belangrijk dat je een schriftelijk bewijs hebt dat je recht hebt op dat geld. Er zijn natuurlijk altijd mensen die denken, mooi dat geld zal ik maar meteen uitgeven, zonder dat ze daar recht op hebben. Die denken dan waarschijnlijk, als er geen geld bij mij te halen valt kunnen ze ook niets doen. Maar ja, dat is wel verkeerd gedacht. Op termijn moeten ze toch terugbetalen.
Die twee voorbeelden die je noemde, zijn wel komisch, maar ja dat gebeurt ook wel eens.
Klaas wat jammer nou dat je het dan niet mag houden……..
Het is toch niet mijn fout dat ik het ontvang………..
Moet de ander maar beter opletten……….
Voor mij mogelijke uitspraken die ik zou kunnen doen. Dat de ander er dan moeite voor doen om het terug te halen is zijn probleem.
Bovenstaande is natuurlijk gekscherend bedoeld maar wie stort het werkelijk terug?
Ik heb jaren geleden van de Postbank toen, 15000 gulden op rekening gehad, probleem was , ik was op vakantie en haalde gewoon geld van mijn rekening, dag of wat er na, kon ik geen geld meer halen bij bank , ze hebben de rek geblokkeerd, omdat ze dachten dat ik het aan plunderen was, zo kan het dus ook
Heb weken lang geen cent kunnen pinnen, voordat het recht getrokken was
Dus je hebt eigenlijk niks voor jezelf, vinden ze het dat niet goed gaat ( blokkeren de boel)
Je moet het zien
En tòch heeft de ‘terugvorderaar’ een probleem met verstrekkende gevolgen, althans volgens een uitspraak destijds van mijn moedertje. Zij plaatste namelijk vaak de opmerking
“Weggeven, wéérgenomen zal nóóit in de hemel komen”.
Heel herkenbaar. Zo ontving eens een dame een vergoeding voor het volgen van een opleiding. Deze werd gefinancierd door de overheid. Mevrouw wilde geen machtinging ondertekenen dus moest ze zelf zorgdragen voor de betaling aan het opleidingsinstituut. Je voelt hem zeker al aankomen. Deze dame in kwestie werd van school gestuurd omdat de opleiding niet was betaald. Verontwaardigd kreeg ik haar aan de telefoon met het verzoek om even haar opleiding te bekostigen. Uiteraard stelde ik de vraag wat ze met het door ons uitbetaalde bedrag had gedaan. Ach ze was er maar van op vakantie gegaan.
Comments are closed.