99 Professoren, vaderland u bent verloren
De laatste tijd heb ik steeds vaker het idee, dat iedereen plotseling overal verstand van heeft of denkt mee te moeten praten. Men wil zo graag meepraten hoe het allemaal wel moet en op welke wijze het nu verkeerd gaat. Gekscherend schiet mij dan de naam: Prof. Dr. Piepmayer te binnen (een gefingeerde naam) die dan zou hebben gezegd: “99 professoren, vaderland u bent verloren ‘.
Daarom heb ik enorme moeite met al die praatprogramma’s op tv. Vreemd woord eigenlijk Praatprogramma. Het is natuurlijk ook wel de bedoeling, dat men praat in zo’n programma, maar zeg dan ook iets. Zeg dan ook iets, dat een basis als fundament heeft. Steeds vaker komt men met meningen van derden en waarbij ik dan denk: “en zit ik daar op te wachten?” Sorry, dat ik nu persoonlijk word, maar vooral die bretelsdragende pratende pop, die alle reacties en meningen van tafelgenoten doet Kelderen. Hij is zo’n iemand, die niet zelf zijn broek kan ophouden, maar wel gaat bepalen hoe een ander tegen items zou moeten aankijken.
De keerzijde van de medaille kan natuurlijk ook zo zijn, dat tv bonzen geen suggesties meer hebben om een gezellig tv programma samen te stellen en dan maar in de flow van andere omroepzuilen meegaan om erbij te willen horen.
Waarom, zeg maar hoe het komt, moet nu telkens een groep personen, de goeden niet te kort te doen, hun mening geven over lopende zaken? Hoeveel experts en geef het een woord, hebben een mening over het verloop en het plan van aanpak met betrekking tot de Corona-crisis? Zodra de directeur van Nederland BV en zijn secondant hun zegje hebben gedaan over de stand van zaken binnen de schijnbaar eeuwig durende virus-crisis, wordt er wederom in een talkshow moeite gedaan om er aandacht aan te besteden.
Heeft u dat ook, dat je door toedoen van al die praatprogramma’s steeds meer moeite begint te krijgen om je eigen mening overeind te houden? Toch leven wij in een vrij land, zegt men altijd, en toch wordt er bijna doorlopend invloed op je eigen mening losgelaten. Natuurlijk zie ik dat verkeerd en bijna vanzelfsprekend hebben de onderwerpen in de talkshow geen invloed op ons doen en laten. Hoe kom ik erbij? Waarom komen er de volgende dag regelmatig berichten op ons af en praten wij over de onderwerpen die de avond ervoor in een talkshow werden behandeld?
Kijk, dat bedoel ik nu en iedereen heeft per direct weer een eigen mening op de mening en reactie van de aanwezigen in zo’n praatprogramma. << 99 professoren, vaderland u bent verloren. >> Los van het gegeven, dat deze uitspraak rijmt en dan? Je kunt er verder niets mee, maar er schuilt wel weer een gevaar in, dat wij als buitenstaanders daaraan onze mening vormen.
Praten en zeggen, zouden gelijkwaardige begrippen moeten zijn. Het nadeel van het mogen geven van je mening is niet altijd welkom. Let wel ik ben terdege voorstander van het geven van een mening en ben tegen dictatuur, waarbij je een mening wordt opgelegd. Het nadeel, zoals ik poogde te bloggen, is dat als je op alles een mening kunt ventileren, je in een soort stroomversnelling terecht kunt komen met meningen, waarover je het overzicht kwijtraakt.
Kun je een praatprogramma plaatsen onder het etiket van: twijfelen is een soort begin”? Daarom, maar dat heb ik al duidelijk proberen te maken, heb ik een enorme hekel aan praatprogramma’s waar ‘niets’ wordt gezegd. Zodra er weer een onderwerp in ’s lands belang is behandeld, moet direct nadat er een persconferentie is geweest weer in zo’n op kijkdichtheid gebaseerde talkshow worden geïnventariseerd wat men ervan vindt.
Het probleem dat ik in deze blog probeer duidelijk te maken, is dat door al die praatprogramma’s die zich richten op actualiteit de mening en gedachte van de kijkers alleen maar complexer wordt. Natuurlijk is het voor verjaardagsfeesten, in de tijd dat wij die nog mochten vieren, wel weer koren op de molen. Doorlopend moeten wij als “kijkbuisvienden” ons wapenen tegen het invloed op ons krijgen van de mening die in zo’n talkshow wordt geproduceerd.
In deze tijd, oorzaak Corona-crisis, is het ook niet gemakkelijk om geamuseerd naar de tv te kijken.
Daarom is het nog steeds ongelooflijk, zonder moeilijk te gaan doen, om uw reactie op de actualiteit uit te lokken. Ons land heeft sinds maart 2019 veel irritaties met als oorzaak Corona moeten ondergaan. Vanzelfsprekend is een dergelijke situatie aanleiding om steun en vooral ondersteuning van elkaar te krijgen. Het zou daarom goed zijn geweest, dat men de items steun- en ondersteuning van directe naasten kreeg. Steun, mening en begrip waar je iets aan hebt en waar je als toehoorder direct een mening of reactie over kunt geven. Met praten zonder iets te zeggen, kom je niet ver.
8 thoughts on “99 Professoren, vaderland u bent verloren”
Morgen waarde heer klaas
Duidelijk weer
Het probleem die ik ondervind is, dat er discussies gemaakt worden met jongeren die niet de respect kunnen vinden. Als reactie dan zeggen ze tegen een oudere, “ben ik niet mee eens”. Ze denken allemaal dat de ervaring die de oudere mensen hebben opgedaan, niet meer van deze tijd is. Ze zich beroepen op vrije meningsuiting
Dus ik begin geen discussies meer, beetje struisvogel eigenschap, maar je moet het wel zien
Tja Klaas,
Het aantal tv zenders is extreem toegenomen de laatste jaren, toen ik 10 jaar was sliep ik bij mijn oma, en keken we ned 1 of 2, en konden we Duitse zender ARD en ZDF kijken. Nu staat er hier een satelliet op het dak, 326 zenders. Ik kijk nieuws, sport, muziek en heeel soms een film. Er was een tijd dat tv iets toevoegde aan je dag aan je leven en kon je je een mening vormen. Maar je hebt gelijk tegenwoordig word je duizelig van al die meningen gebaseerd op de waan van de dag. Dan krijg je zoveel prikkels dat je je soms autistisch waant. Je raakt er van in de war.
Dan word Sesamstraat kijken een verademing net als vroeger bij oma.
gr. Jeroen
Mijn mening ? Goeie blog Klaas .
Schitterende blog.
Het is net als bij voetbal, we hebben in Nederland wel 17 miljoen bondscoaches. Iedereen heeft een eigen mening hoe het zou moeten.
De vele hedendaagse talkshows/praatprogramma’s waarin mega veel meningen worden geparkeerd en waarin waanzinnig veel wordt gezegd zijn inmiddels verworden tot NIETS-ZEGGENDE programma’s.
Dat verhaal over steeds meer professoren, zelfbenoemde deskundigen, experts etc. klopt wel. Er is een duidelijke markt voor, tv programma’s vreten zogenaamde experts, er komen steeds meer van dit soort praatprogramma’s, ochtendprogramma’s. koffieprogramma’s. Daarnaast is de vergoeding ook dik voor elkaar, ik hoor bedragen mompelen van € 500 per dagdeel. Je hoeft geen professor o.i.d. te zijn om hiervan een graantje me te pikken en wat stelt een titel tegenwoordig nog voor. Het zijn niet de professoren maar de domoren die hiervan niet meeprofiteren.
Mooie blog. Ja heb jaren in de academische wereld gewerkt, en daar dachten die academici ook altijd dat ze gelijk hadden. Nederland is een land waar iedereen zijn of haar mening moet geven. Daarom zijn er ook elke avond drie praatprogramma`s op TV. Ik vind een zo`n programma in de week al te veel. Maar ja je hebt van die lieden die elke dag hun zegje moeten doen, vaak zonder inhoud, dus daarom drie. Verder denk ik dat de omroepbazen het gemakkelijk TV maken vinden, hoeven ze niet na te denken over goede programma`s. Ik vind het schande.
m.caspari46@gmail.com
Site
Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.
Duidelijk verhaal. Prima verwoord. Ik heb mij voorgenomen de praatprogramma’s te ontwijken. De gasten, lees wetenschappers lijken soms eerder hun eigen carrière te promoten.
Comments are closed.