Vertrouw op je vertrouwen
Het is een onjuiste veronderstelling om geen vertrouwen in je eigen vertrouwen te hebben. Ondanks het streven naar dit voornemen, is het niet altijd mogelijk in deze harde maatschappij om de koers van je eigen vertrouwen af te stemmen. Pffff, zo dat is er uit. Niet altijd gemakkelijk om zo’n stelling, oh nee, dat wordt nu quote genoemd, tekstueel te omschrijven. Als lezer van deze blog kunt u er echter wel vertrouwen in hebben, dat ik alles in het werk stel om u de tekst te verduidelijken. Vertrouw erop.
Waar staat vertrouwen voor? Een dikke woordenverzameling koppelt aan het woord vertrouwen: << met zekerheid hopen >>. De woordenverzameling had misschien als tekst en uitleg beter kunnen gaan voor: “hoop doet leven”.
Je kunt het anders zien. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen, dat iemand (al dan niet bewust) iets verkeerd doet. Of de ander de verwachtingen nakomt, zal in het algemeen afhankelijk zijn van de bronnen van vertrouwen:
Toch vind ik het vertrouwen hebben in iets vaag. Zo zeggen de gezamenlijke loterijen, dat je kans maakt op een ’pot met geld’, veelal een kleinere versie ervan, als je aansluit bij hun organisatie. Niemand kan ontkennen, dat deze suggestieve informatie niet correct is. Als je meedoet met een loterij of quiz zou het zo maar mogelijk kunnen zijn, dat je als winnaar uit de bus komt.
Die zekerheid hebben wij en misschien is het daarom ook wel logisch om deel te nemen aan een loterij of mee te doen met een quiz, want je kunt iets winnen. De keerzijde ervan is, hoeveel vertrouwen moet je hebben, dat jij als winnaar wordt aangewezen? Deskundigen, zeg maar wie dat zouden kunnen zijn, hebben berekend, dat de suggestieve informatie van een loterij klopt, dat u kans maakt op een geldbedrag, maar dat het op uw lot gebeurt, is onzeker.
Daarom moet je het woord of het (on)begrip vertrouwen als je ermee van doen krijgt, op een weegschaaltje leggen. Je ondersteunt door dit doen je eigen wantrouwen, want op de keper beschouwt durf je aan het onderwerp niet je volste vertrouwen te geven. Het is zoals ik al blogde: “hoop doet leven”
In onze maatschappij, oh ja, hectisch vergeet ik, worden dagelijks diverse toezeggingen gedaan, waaraan je het woord vertrouwen kunt koppelen. Of dat juist of zelfs onjuist is, is nooit per direct vast te stellen. Hetgeen je wordt toegezegd, in de breedste zin van het woord of betekenis, daarvan is het logisch, dat jezelf in overweging neemt of het toegezegde reëel is.
Als je de toezegging wordt gedaan, dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat, kun je door nuchter nadenken, vragen: “en waar is het einde van die regenboog dan? Noem mij die locatie dan maar, waar het goud is te vinden”. Dat bedoel ik nu met het leggen van een basis voor en van je vertrouwen”.
Vroeger stond er in ons dorp een gezellig horecabedrijf. Aan de muur nabij de bar hing het bordje: “morgen is het bier gratis”. Het is dan aan de lezer om deze tekst goed te lezen. Om nu daadwerkelijk er vertrouwen in te hebben of het bier de volgende dag gratis is, blijft een vraag, die niet behoeft te worden beantwoord, als je logisch verder denkt. Het horecabedrijf is inmiddels gesloopt, maar die zin aan de muur bij de bar, gaf mij het vertrouwen, dat velen erom konden lachen. Je kon het natuurlijk ook zien als een klantenbinding. Ik weet zeker, dat eigenaar Martin met veel plezier ervan heeft genoten.
Vertrouwen heeft, zoals ik aangaf, zijdelings een koppeling met hoop en verwachting. De verwachting en de hoop blijven overeind, omdat je vertrouwen hebt, dat de plannen die bijvoorbeeld op stapel staan, een goed resultaat geranderen.
Zolang wij als natuurlijke personen op deze aardkloot, zoals ik altijd blogde, leven, krijgen wij in z’n algemeenheid te maken met vertrouwen en tevens met het wantrouwen. Het zijn helaas twee elemeneten die niet van elkaar los mogen worden gezien.
Als iemand je zegt: “je kunt mij op mijn woord vertrouwen” en erop laat volgen: “vraag het nu bij anderen maar na”, dan bekruipt mij een minder prettig gevoel. Ik denk dan vaak: “waarom moet ik het navragen of te checken of jij de waarheid spreekt”. Als slogan heb ik, al jaren, Meum Dictum Pactum, dat staat voor mijn woord is mijn garantie. Verder heb ik ervaring als je eerlijk bent in woord en geschrift, dan hoef je nooit na te denken wat je zegt of schrijft.
Vertrouwen heeft van doen met eerlijk en betrouwbaar zijn. Ergens had ik het voornemen om deze blog naar het Binnenhof in Den Haag te sturen. Stel nu dat het niet overkomt. Ach ik heb vertrouwen in iedereen, zolang het tegendeel niet is getoond.
3 thoughts on “Vertrouw op je vertrouwen”
Hij is weer goed Klaas
Er bestaat een al oud Nederlands lied met de titel “Trouw maar nooit”, helaas is het inmiddels tè vaak zo dat je a.h.w. de titel van dit lied moet aanpassen in “Vertrouw maar nooit”. Maar goddank hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Tja Klaas
Ik heb zoveel mensen vertrouwd, zowel financieel als persoonlijk, en heb helaas ervaren dat er veel misbruik van gemaakt is
Dus vertrouwen is daardoor wel beetje beschadigd, ik ben tegenwoordig helaas meer op mijn hoede
Je moet het zien, deze slogan heeft zoveel betekenissen
Comments are closed.