De knik in “die brug ” bij Deventer
Los van de landsgrens kent ons Nederland zowel de gemeente- als provinciegrenzen. Vreemd mag het dan worden genoemd, dat in het Oosten van ons land velen de knik in de brug over de Ijssel, die de oevers van de A1 verbindt, zien als een niet zichtbare, maar wel merkbare grens tussen Oost- en West Nederland. Door schijnbaar een fout in de berekening tijdens het ontwerpen van de Wilhelminabrug is er in de calculatie ervan iets niet correct verlopen.
De Deventer brug is in de ogen van velen niet zo maar een brug die twee oevers met elkaar verbindt. De locatie waar de brug ligt, was ooit het decor voor de oorlogsfilm “een brug te ver “. Deze oorlogsfilm werd geregisseerd door Sir Richard Attenborough die ook naam en faam heeft opgebouwd met zijn prachtige natuurfilms. In de film “een brug te ver “ werden de opnamen met betrekking tot de brug in Deventer opgenomen, maar feitelijk lag de grondslag van het geheel bij de brug over de Rijn bij Arnhem.
Toch heeft de brug over de Ijssel bij Deventer, weinigen hebben het over de Wilhelminabrug, bij de inwoners van Oost Nederland een geheel andere betekenis. Door de genoemde miscalculatie in de brug is er in het wegdek een knik ontstaan. Wie over de brug rijdt, bemerkt halverwege de aangegeven knik in het wegdek. Laat nu velen deze knik zien, maar ook ervaren, als de denkbeeldige grens tussen Oost en West Nederland. Het is niet mogelijk in deze wereld, hoe vreemd het ook mag klinken, dat er geen verschil merkbaar zou zijn tussen Noord – Oost en Zuid Nederland en het bijna hautaine Westen van ons land.
Zelfs op het terrein van onze landspolitiek worden alle politieke maatregelen genomen, die gericht zijn op de provincies aan de kust en het midden van ons land. De resterende locaties, waarover ik blogde, worden veelal, in de ogen van de regiobewoners te kort gedaan. Kort door de bocht genomen zou je kunnen stellen, dat de provincies langs de grens met Duitsland en België er hoofdzakelijk liggen om de vorm van Nederland op de landkaart weer te geven. Een alleswetende tv presentator heeft zich regelmatig minderwaardig laten ontvallen, dat de rest van Nederland ” slechts in de provincie ” woont.
Eigenlijk is bovenstaande tekst te droevig om waar te zijn. De vraag die naar voren komt, maar of je de vraag zou moeten stellen is een tweede, “ waar ligt dan de oorzaak, dat de drie genoemde windstreken, Noord – Oost en Zuid op een lager niveau worden gezet dan de werkelijkheid is? ” Soms heb ik het gevoel, dat het trio ‘minderbedeelden ‘ zich laat overrulen door het hectische gedrag van de personen in het Westen. Wanneer je regelmatig wordt overdonderd met een dergelijk gedrag van personen, die zichzelf fantastisch vinden, creëert dat een afstand. In feite en nu blog ik mijzelf tegen, durf ik dat overrulen wel een plaats te geven.
Mijn mening is, als je in het Westen van ons land woont en je gaat niet mee met het hautaine gedrag, dat wordt aangevuld met drang naar imago, dan word je in feite slachtoffer van je eigen houding. Kijk en dat wenst men natuurlijk niet. Dan zit er niets anders op dan mee ” te moeten doen ” en je gedrag, of is het een lifestyle, aan te passen aan je omstanders.
Een dergelijke houding wordt in de overige windstreken op locatie per direct afgestraft. Degene die zich in Noord- Oost of Zuid volgens de omgeving te erg uit de ban springt, wordt per direct erop gewezen, dat gewoon doen ook mogelijk is. Dit alles in de trant van : “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.
Waarom is de geldingsdrang in de provincies langs de kust en in het midden van ons land groter dan in de rest van ons land? Denk dat je een dergelijke vraag wel in een blog kunt en mag stellen, maar dat het antwoord niet zal worden gevonden. Bij het passeren van de brug in Oostelijke richting vinden velen, ” begint het land van dat andere tempo en het eigen ritme.” Ik vermoed verder dat er nergens ter wereld een stuk snelweg is waar zo vaak zo voldaan wordt gezucht als op de zuidelijke rijbaan van de A1 richting Deventer. Veel automobilisten zullen denken: ” Wij zijn weldra weer thuis “.
Vreemd is het dan, dat er veel commentaar is, volgens de Westerling, op “de boeren in het Oosten van ons land “, maar dat er toch veel interesse is om het te drukke Westen van ons land te ontvluchten. Veel Westerlingen zoeken het woongenot op in Noord- Oost en Zuid Nederland. Ondanks dat ik niet in het Westen zou willen wonen, heb ik geen hekel aan het Westen en het Midden van ons land. Nederland is gewoon een mooi land en ik geniet ervan. Zelfs een knik in een brug kan ik waarderen
4 thoughts on “De knik in “die brug ” bij Deventer”
Iedere keer als wij de brug overgaan en de knik voelen dan zijn we weer bijna thuis in Twente.
Maar de laatste tijd denken wij aan die film en het oorlogsverleden en dat we al zo lang in vrede mogen leven. Het is nu zo anders en denk dan aan onze kinderen, kleinkinderen en de generaties na ons.
Mèt knik, of zònder knik…., veelal is het midden en westen van het land voor mij “een brug tè ver”!
Al zijn er duizend knikken Klaas. Ik voel me eigenlijk nergens meer echt thuis. Ik lees zoveel nare dingen elders in het land, dat ik wel eens denk ” wat is thuis ” nu, is thuis een veilig plekje, ik weet het eigen niet, je moet het zien
Een goede weergave van de werkelijkheid. Hoe vaak ik als rasechte Tukker voor een Achterhoeker wordt uitgemaakt ?? Dit geeft al aan dat men veelal denkt dat achter Utrecht de beschaving ophoudt. De miscalculatie zit hem in het feit dat ze geen ophaalbrug hebben gemaakt.
Comments are closed.