Wat heeft het voor zin?
Menigeen zal zich die vraag wel eens stellen. “Wat heeft het voor zin?” Een duidelijk antwoord op deze vraagstelling is niet 1-2-3 te geven. Ik durf een dergelijke vraag te zien als een uitdaging. Waarom ga je jezelf anders een dergelijke vraag stellen? Je stelt zo’n vraag, volgens mij, als het geheel te maken heeft met een opkomende onzekerheid. Misschien is het bij zo’n vraag belangrijk je af te vragen of het nuttig is om de cursus DPT, Dood Paard Trekken te gaan volgen. Wat heeft het voor zin?
Onze maatschappij, je weet wel die aardkloot waar wij allen ons ding mogen doen, is schuldig aan zo’n gestelde vraag. Welk nut heeft het nu om ons druk te maken, want het resultaat, dat wij voor ogen hebben, is veelal niet haalbaar. Dan kan het zijn of de vraag: “wat heeft het voor zin”, als een actuele vraag mag worden gezien. Of je er iets mee opschiet, ligt weer in de lijn van het trekken aan dat “dode paard”. Wij leven nu eenmaal in een wereld, waarin de antwoorden op dergelijke vragen steeds minder voorradig zijn.
Misschien heeft zo’n vraag, als de kopregel van deze blog, een dubbele functie. Je kunt natuurlijk ook stellen, dat in die vraag een dubbele vraag zit in de vorm een “aanvraag “ van bewustwording of wij ons wel of niet te druk maken over zaken, die ons niet aangaan en waarop wij geen enkele invloed hebben. Een vraag ontstaat altijd naar aanleiding van een situatie.
Het is inmiddels bekend, dat één ding in ons leven zeker is en dat is dat alles onzeker is. Je hoort ook steeds vaker zeggen, de tijd zal het leren. Waarom heeft het zin om ons druk te maken over de tijd die voor ons ligt? Je kunt vaak totaal geen invloed hebben op gebeurtenissen. Het is natuurlijk een vast gegeven, dat wij mensen erg sociale wezens zijn die zich veelal te nauw verbonden voelen met gebeurtenissen en situaties. Zodra het begin van een reactie begint met: “ja maar”, dan denk ik altijd, “ja hoor, daar gaan wij weer. Er wordt weer eens een reactie gegeven, waarop niemand zit te wachten”.
Laten wij eerlijk zijn, naast u, dat ook ik mij wel eens (onnodig) druk maak om zaken die mij niet aangaan. Vernon Howard,(1918-1992) een spiritueel een leraar, auteur en filosoof schreef eens: “ Piekeren verhindert het praktisch nadenken, dat het piekeren zou kunnen voorkomen “. Die stelling kan ik onderstrepen, want wij maken het ons zo erg moeilijk. Het is de kunst om ons van die mogelijkheid te ontdoen en onze komende dagen ontspannend door te kunnen brengen. Vanzelfsprekend hoeft niemand zich schuldig te vinden aan bovenstaande situatie, maar als mens ontkom je er niet aan om “niet met en voor anderen:” te denken. Ik gebruik daarbij vaak N.I.V.E.A. Dat staat voor Niet Invullen Voor Een Ander.
Je hebt natuurlijk van die soort- en lotgenoten, die alles langs zich heen laten glijden en zich nergens aan storen. Vaak en dat heb ik inmiddels bij derden mogen ervaren, is die houding naar buiten schijn. Intern maakt men zich terdege wel zorgen over situaties en is men veelal onnodig druk met anderen.
Het is ook wel iets, als je de berichten in de media volgt en trouw de journaals op televisie volgt, dan ziet het er allemaal niet erg florissant uit. Het zou misschien ook niet goed zijn om bij elke melding in de media in de stress te schieten. Natuurlijk heb je in de loop der jaren je automatisch aangeleerd om op bepaalde berichten je selectie-ervaring los te laten. Hoe erg het allemaal ook is, maar de oorlog in de Oekraïne, nogmaals ik vind het erg, maar ik kan mij er niet druk om maken, want ik heb er totaal geen invloed op. De oplossing die ik heb, als praktisch denkend wezen, zal zeker niet dé oplossing zijn. Het klinkt misschien negatief, maar wat schiet ik ermee op, als ik mij druk zou maken? Gelukkig zijn er anderen die alles in het werkstellen om het geheel naar een goede afloop te leiden. De gevoerde strijd zal never nooit winnaars kennen.
Wat heeft het voor zin, om mij, als chronisch gepensioneerde, druk te maken inzake het zoeken van een oplossing? Wel verwacht ik, dat de personen, die het in hun macht hebben, de kopregel van deze blog niet serieus nemen. Voor hen ligt er een duidelijk taak.
Piekeren, waardoor je gaat denken, wat heeft het voor zin, is geen prettige vrije tijdbesteding. De blogsite: www.piekerstop.nl zet zich in om rust te vinden in je bovenkamer, waardoor er mogelijkheden worden aangedragen om door minder te piekeren, innerlijke rust te vinden.
Iedereen piekert, maar wat heeft het voor zin om je druk te gaan maken over zaken waarop je geen invloed hebt.. Geniet van elke dag, dat heeft wel zin.
4 thoughts on “Wat heeft het voor zin?”
Wat heeft het voor zin te reageren op een blog, de blog verandert er niet meer door. Maar er tòch ‘n paar zinnen aan wijden kan een aangename zingeving zijn, zònder er mogelijk wat zinnigs over te zeggen, zolang er géén ònzin is…..
Ik vind hem heerlijk , ik heb weer wat denk stof
Gr uit Ierland
Tja je hebt bij ouderen wel pyama dagen heb ik uit ervaring bij mijn werkzame periode.
wat heeft het voor zin ? Doe wat goed voor je is. Waar je geen invloed op hebt mooi laten lopen. Geeft een stuk meer rust.
Comments are closed.