Brandweermuseum Rijssen
Kleinschalig, maar toch internationaal
Binnen de muren van het voormalig koetshuis van kasteel Oosterhof in Rijssen bevindt zich het internationaal brandweermuseum Rijssen. De setting van het geheel is kleinschalig, maar het tegenovergestelde is, dat de collectie wel als een unieke internationale verzameling mag worden gezien. Hoe tegenstrijdig kan het zijn, kleinschalig, maar tevens internationaal. Een bezoek aan het unieke- en internationaal brandweer museum is daarom zeer zeker de moeite waard. Het museum is in 1996 opgericht en bevindt zich sinds 2003 op de huidige locatie.
Het brandweerwezen, zoals dat zo mooi kan worden genoemd, herbergt een rijke historie. Rond het jaar 1300 waren de meeste huizen nog van hout. De vele branden in en om woningen was voor Karel de Vijfde aanleiding om in 1521 de eerste stap te zetten wat wij nu brandpreventie noemen. In dat jaar werd een ordonnantie opgezet, waarin werd bepaald, dat alleen huizen van steen mochten worden gebouwd. Toen de woonkernen, als steden en dorpen groter werden, zag men in, dat het bestrijden van brand beter georganiseerd moest worden. Er kwamen vrijwillige wakers die hulp boden als er ergens brand uitbrak. Je kunt bloggen, dat de eerste stappen naar een georganiseerd brandweerwezen het daglicht zagen.
Bijna elk team binnen een brandweerkorps mag hecht worden genoemd. De saamhorigheid is vaak bij een uitruk een essentieel onderdeel van hun werkzaamheden. Kort door de bocht genomen, is dat logisch, want je moet bij elke uitruk op elkaar kunnen vertrouwen. De onderlinge band verhoogd daardoor logischerwijs ‘het samen ervoor gaan”. Als hechte band met elkaar is men trots op de werkzaamheden en met lieverlee gaat men attributen die verband houden met je werkzaamheden verzamelen.
Binnen brandweer Rijssen startte men jaren geleden een werkgroep, met de toepasselijke naam, Zwaailicht. De feitelijke doelstelling van Zwaailicht was om een verzameling op te starten van voorwerpen en attributen die verband hielden met het brandwezen. Dan mag het een meevaller worden genoemd, dat iemand uit Rijssen, die in de zorgsector werkte, nauwe banden had met Dirk Vlot. Dirk Vlot had naam gemaakt binnen de wereld die brandweer heet. Daarnaast had hij een immense verzameling vergaard, die nauw verweven is met het brandwezen. De partner van Dirk Vlot, afkomstig uit Rijssen, hoorde de wens van Brandweer Rijssen inzake de plannen van het verzamelen van attributen en was ze inventief om de plaatselijke spuitgasten met Dirk Vlot in contact te brengen. De kennismaking met Dirk Vlot heeft haar vruchten afgeworpen. Het Brandweermuseum Rijssen heeft door deze kennismaking gestalte gekregen en kan zich verheugen op het hebben van een unieke verzameling die de bezoeker aan het Brandweermuseum een kijkje geeft in de wereld die brandweer heet.
Los van de kleinschaligheid van het Brandweermuseum Rijssen, mag de collectie imposant worden genoemd. De unieke collectie herbergt brandweermateriaal zelfs uit Japan – Zuid-Amerika en China. Naast de diverse unieke- en vooral historische voorwerpen kent het museum ook andere aspecten van het brandwezen. Zo is het mogelijk om een virtuele rit met ‘uitrukkende’ brandweerwagen mee te rijden. De bezoekers van dit voertuig krijgen zo een duidelijk beeld, hoe het is om, als bemanning van een brandweerwagen, met loeiende sirenes naar de locatie van een melding te rijden.
Naast de weergave van het beeld van een uitruk, wordt er binnen de collectie van het museum ook daadwerkelijk aandacht besteed aan de preventie met betrekking tot het voorkomen van brand.
De collectie van het museum bevat o.a. brandblussers, alsmede brandweerpiepers, brandweerschildjes en brandweerhelmen en petten. Uniek mag worden genoemde de blusemmer uit 1830 die ooit dienst heeft gedaan binnen de muren van Buckingham-Palace in Londen.
De nieuwste aanwinst is een Belgisch hulpverleningsvoertuig, roepnaam T12. Het is een reddingsauto en geen blusvoertuig. De Mercedes Benz Atego 1225 F was het eerste prototype van een ministeriële aanbesteding. De auto werd ingezet als materiaalwagen bij post Temse T12. De Atego kan ook blussen, maar alleen als het water extern aangevoerd wordt.
De T12 werd voor het eerst ingezet in 2001, en deed dienst tot 2022. De auto is helemaal origineel, zo zit er ook nog een mobilofoon in. In mei 2023 is er voor het eerst in Rijssen mee gereden. Er kunnen vijf mensen mee, vier achterin en één naast de chauffeur.
Op aanvraag of bij een speciale gelegenheid (verjaardagspartijtje, evenement etc.) kan een ritje worden gemaakt met de T12. Voor meer informatie, stuur een e-mail naar: info@brandweermuseum.nl
Het bezoek aan dit unieke brandweermuseum is zeer zeker de moeite waard. De website van het museum, www.brandweermuseum.nl herbergt veel informatie. Het museum is te vinden aan de Kasteellaan 1, 7491 PV Rijssen