Dacht jij, dat jij jezelf kende
Nee, maar dan op de man afgevraagd, zoals dat wordt genoemd, maar natuurlijk geldt deze vraag ook voor het vrouwelijke geslacht. Dacht u nu werkelijk uzelf te kennen? Met andere woorden is bij u, en dan in de m / v categorie, bekend waarom u reageert op zaken of dingen doet zoals u het doet? Het schijnt, dat voor 90 % van de mensen, aldus de wetenschappers, handelt en dingen doet vanuit het onbewust zijn. De wereld, die over deze materie gaat, heet dianetics. Het klinkt allemaal vaag en koffiedikachtig, maar dianetics is niet zo maar een kreet.
Soms duiken er onderwerpen op, waarvan zelfs een blogger nieuwsgierig wordt. Het voordeel is, dat ik al geruime tijd nieuwsgierig ben en ook nog ben getrouwd met een steun- en toeverlaat die Aagje heet. Je kunt, oh ja, ik ondersteun uw opkomende reactie in de trant van: “met andere woorden dubbel nieuwsgierig”. Het zij zo en ik heb mij erbij neergelegd. Toen ik nog binnen de freelance journalistiek actief was, had ik er inderdaad baat bij.
Dianetics, maar waar staat dat dan voor? Zonder het geheel een zweverig karakter te geven, dianetics staat voor de handleiding van het menselijke verstand. Gekscherend zou je kunnen reageren met: “verstandig om zoiets onder woorden te brengen door het op schrift te stellen”. Het boek, dat is geschreven door auteur L. Ron Hubbard mag een bestseller worden genoemd, is inmiddels in ruim 50 landen uitgegeven en staat de teller wat de verkoop van het boek betreft op 22 miljoen exemplaren.
Zonder enige overtuigende zekerheid durf ik niet te bloggen of het wel verstandig is om de handleiding van het menselijke verstand bespreekbaar te maken of het in een blog te behandelen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen te zijn geschrokken door de tekst in het boek en tegelijk over de (te) zware materie die in de schijnwerpers wordt gezet. Ik heb het boek ook zelf gekocht en deels gelezen. Het was een pittige klus.
In de veronderstelling, dat de genoemde handleiding van het menselijke verstand iedereen aangaat, heb ik toch besloten om een blog te schrijven over onze grijze massa, ook wel ons verstand genoemd. Je ontkomt er als lezer gewoon niet aan om aan onze bovenkamer voorbij te gaan. Nieuwsgierig als ik ben, zie bovenstaand mijn tekst en uitleg, wilde ik gewoon weten of zelfs achterhalen hoe een en ander in elkaar steekt.
Tijdens het lezen van het boek, met andere woorden de verkoopteller staat inmiddels op 22.000.001, (doordenkertje) bemerkte ik, dat ondanks de zware inhoud van de tekst je automatisch gaat nadenken over je eigen doen en laten. Je probeert op grond van hetgeen je leest te doorgronden hoe je eigen gedachten in elkaar steken. Het is de auteur van de dikke pil tekst schijnbaar gelukt de lezer van het boek aan het denken te zetten.
Onze grijze massa, of verbindt er een ander woord aan, mag worden gezien als een grote opslagruimte van ervaringen, belevenissen, gevoelens, emoties en benoemde de verdere synoniemen. Het woord synoniem staat voor woorden met dezelfde betekenis of strekking. In de reeks van ervaringen als bovenstaand genoemd of noem het geestelijke bagage herbergen zich elementen die invloed hebben of zelf hebben gehad op uw doen en laten. U hoeft zich er niet voor te schamen, want deze situatie doet zich bij iedereen voor.
De leidraad voor het menselijke verstand geeft inzicht, ondanks de moeilijke- en soms (te) zware tekst over de achtergrond hoe een menselijke wezen reageert op bepaalde zaken. Het is een algemeen bekend gegeven, dat iemand niet zomaar ergens op reageert. Alles van en binnen ons doen en laten kent een achtergrond.
Toen ik aan deze blog begon, met andere woorden vanaf de eerste letter van deze blog, realiseerde ik mij, dat het een andere tekst zou worden dan gebruikelijk en als voorheen. Mijn insteek is te doorgronden dat alles wat wij doen een basis kent of misschien zelfs wel een argument om het zo te doen, zoals wij het doen.
Het boek: “ Leidraad van het menselijke verstand “ is inderdaad moeilijk te lezen en de ware toedracht van het geheel te doorgronden. Toch en dat zal u met mij eens moeten zijn, staan wij te weinig stil hoe wij denken en waarom wij, naar aanleiding van ons bewust-, maar ook onbewust denken, handelen. In feite handelt niemand op grond van het gegeven of de gewoonte om maar iets te doen om bezig te zijn. Alles, maar wij staan daar te weinig bij stil, gebeurt ergens naar aanleiding van.
Te zware tekst om je daarmee dagelijks bezig te houden? “Ja natuurlijk “ zal het enige antwoord zijn op deze logische vraag. Het leven biedt teveel mooi zaken die qua het genieten de voorkeur heeft. Het is alleen zo jammer, dat wij aan deze zaken voorbij gaan, omdat het zo is. Jammer, dat wij onszelf niet goed kennen.
3 thoughts on “Dacht jij, dat jij jezelf kende”
Goedemorgen morgen Klaas
Ik blijf me verbazen over de verschillende onderwerpen
Jouw magazijn moet wel heel groot en vol zijn
Het leven is, náást al het andere één grote kennismaking met jezelf. Om dit succesvol te laten verlopen moet je het wèl hèrkennen en er voor open staan. Veel mensen denken zich goed te kennen op basis van een eigenmachtige ‘beoordeling en oordeelsvorming’ en zgn. zelfreflectie en introspectie.
Dit kan een goede bijdrage vormen m.b.t. het zelfbeeld en het ‘jezelf kennen’. Om jezelf ècht en goed te leren kennen kan het ook raadzaam om je oor te luister te leggen bij ànderen, die je kennen….., het woord zegt het al, die zullen je ècht kennen en je wellicht iets kunnen vertellen wat jezelf nog niet weet,
òf waarvoor je al of niet bewust blind bent.
Ik denk dat wij onbewust bezig, gestuurd worden door onze jachtige maatschappij. Tijd om stil te staan word je nauwelijks gegund. Wij handelen kennelijk op de automatische piloot. Neemt niet weg om inderdaad eens stil te staan bij het feit of je het altijd goed doet.
Comments are closed.