Hoe slecht hebben wij het dan?
De media doet, om in de trant van deze blog te blijven, dagelijks een duit in het zakje. Ja, ja, de zak van armoede, zoals dat vaak wordt genoemd. Alles wordt duurder en aan alles hangt een prijskaartje. Als je dan durft te stellen, dat voor niets de zon op komt, dan kun je een discussie verwachten. Nee het wordt of is, bar en boos in Nederland. Wij gaan zware tijden tegemoet, blog ik met een glimlach. Als er dan voor zo’n slordige 110 miljoen aan vuurwerk wordt verknalt, exclusief het illegale vuurwerk, hoe arm zijn wij dan?
Natuurlijk het is mij ook niet ontgaan, dat het prijskaartje een steeds hogere waarde krijgt qua vermelding door de gemuteerde cijfers. Het is een algemeen bekend gegeven, dat wij, en dan bedoel ik, men in het algemeen, moeten uitkijken waar ons zuur verdiende geld blijft. Als je dan suggereert, dat je niet onzorgvuldig met geld moet omgaan en het slijk der aarde niet zo maar weggooit, dan komt het uitgegeven bedrag van 110 miljoen aan vuurwerk, vreemd over.
Oh ja, ik verbied niemand vuurwerk, want vuurwerk is een onderdeel van onze jaarafsluiting en zeker een aanverwant artikel bij het aangeven en ondersteunen van feestvreugde. Vuurwerk en oud en nieuw zijn niet meer los van elkaar te zien. Daarom ben ik ook zeker geen voorstander van een verbod op vuurwerk. Slagzinnen in de trant van: “dank zij het te korte lontje, heb ik nu eindelijk mijn hondje” schrikken mij niet af.
Wie omgaat met vuurwerk conform de richtlijnen hoeft zelf, maar ook de omstanders, geen schade ervan te hebben. Het te vaak nonchalante gedrag, “want dat kan ik zo ook wel” resulteert te vaak in slechte resultaten. In mijn tijd toen ik nog actief was als freelance journalist bezocht ik elk jaar een grote vuurwerkhandelaar. Met hem heb ik zware discussies gehad over het gevaar van vuurwerk. Hij deelde mij steeds mee, dat vuurwerk inderdaad niet gevaarlijk is, mits je de voorschriften goed hanteert. Oké als je dan ervaart, dat veel vuurwerk uit China afkomstig is en dat de vertalingen van de teksten naar het Nederland soms niet doordacht zijn, dan kan het foutief uitpakken. Kreten als: “Niet in de hond houden” is nog geen aanleiding om onzorgvuldig met het explosief om te gaan.
Afgezien dat vuurwerk, zoals ik blogde, verbonden schijnt te zijn aan oud en nieuw, laait jaarlijks de discussie weer op, dat het zo gevaarlijk is en zou moeten worden verboden. De ‘geleerden’, zeg het maar wie daarmee zouden worden bedoeld, suggereren, dat vuurwerk in China haar oorsprong heeft gevonden. Men vond het nodig om aan het einde van een oude periode en in de overgang van oud naar nieuw vuurwerk af te steken en de kwade geesten te verjagen.
Ik kan niet zeggen, in het raamwerk van de traditie, dat een dergelijke gedachtegang niet onlogisch overkomt. Je kunt natuurlijk de discussie beginnen, dat je niets afsluit, maar in een andere periode oude gewoonten weer voortzet. Alleen het tijdvak waarin je zat, zou je het een afsluiting kunnen noemen. Mijn mening is, dat afsluiten in feite niet inhoudt, dat de werkzaamheden of activiteiten worden voortgezet. Mijn taalondersteuner, je weet wel die Dikke van Dale, geeft over het woord afsluiten geen definitie, dat afsluiten echt afsluiten is. Misschien was de toevoeging van tijdelijk duidelijker geweest.
Denk als je de tekst van de blog goed leest, heb ik, als blogger, het ook niet over het hebben van vuurwerk. De gevaren die eraan verbonden zijn, durf ik te leggen op het bordje van de gebruiker of afsteker van het explosief.
Waar ik in eerste instantie op doel is het geklaag, dat alles zo duur wordt in Nederland en dat men daarover blijft klagen en doorzeuren. Dat geklaag van te hoge prijzen en dat gekoppeld aan het totaal bedrag van vuurwerkverkoop, je weet wel die 110 miljoen, dat kan ik niet rijmen.
Het excuus dat prompt wordt gegeven, “ja maar wij mogen toch ook wel een verzetje “, dat onderstreep ik feitelijk. Natuurlijk kan de broekriem niet altijd worden aangehaald. Als dan blijkt, en het bedrag zal aanzienlijk hoger zijn door veel illegale aankopen van vuurwerk in het buitenland, dan durf ik te stellen, dat er naast de zogenaamde armoede er toch geld is om voor 110 miljoen vuurwerk te kopen.
En verder, het zal mij een zorg zijn hoe iedereen zijn of haar geld uitgeeft. Belangrijk is het om het efficiënt te doen en een artikel, dat is gekoppeld aan een prijs, niet ‘weg te blazen”. Het vreemde is, als men geld op straat laat liggen, dat men dan kan wachten op de opmerking, “dat je zuinig met het slijk der aarde moet omgaan”.
Toch dank ik iedereen voor het prachtig vuurwerk eind december, het was mooi.
7 thoughts on “Hoe slecht hebben wij het dan?”
Direct stoppen met vuurwerk. Armoede komt ook door niet met geld om te kunnen gaan. Mensen met echte armoede geven geen geld uit voor onzinnige zaken. Die mensen moeten geholpen worden.
Ik denk bij de zin > hoe slecht hebben we het dan < voor meer als 99,5 % gezegd wordt, door mensen, die het zelf niet echt slecht hebben. Maar wanneer ik dan lees: meer als 110.000 mensen per WEEK naar de voedselbank in het jaar 2022. Energie rekening van meer als 500 euri per maand. Wat blijft er dan over voor hypo / huur / eten. Ik ken jonge mensen van + 20 j. die werken en bij hun ouders wonen, omdat er niet genoeg overblijft van het netto salaris om een woning te huren. /kopen.
Er is veel meer armoede, dan we ons beseffen, alleen in het straatbeeld zie je dat niet terug,
Ik las een vraag van een zoon, die zijn ouders financieel helpt, maar als voorwaarde wilde stellen, dat zijn ouders gingen stoppen met roken, of dat redelijk was?
Kijk ik in mijn omgeving, zijn het de 50+ mensen die het meestal niet slecht hebben. Ook mede, omdat die al vaak een erfenis hebben ontvangen. En meerdere 50- mensen, worden geholpen door de ouders af en toe.
En vuurwerk niet gevaarlijk, wanneer je aan de regels houd?? Tja autorijden is ook niet gevaarlijk, wanneer je aan de regels houd, want er gebeurd maar zelden een ongeluk door mechanische storing. 🙂 maar wel bijna 600 doden in 2022.
De meesten van òns, dus wìj hebben het over het algemeen niet echt slecht, ondanks dat de waarde van onze euro ook deuken heeft opgelopen. Èchter, er is een grote en groeiende categorie mensen die euro’s hadden die geen deuk meer kunnen verdragen. De kloof die er altijd was, ìs en blijft tussen lieden die het ondanks alles redelijk tot goed hebben en mensen die structureel te kort komen wordt aanzienlijk groter. Omdat de één het goed heeft en de ànder slecht, is het in zijn algemeenheid niet goed èn niet slecht, maar bepalend is wèl tot welke categorie jij je mag rekenen…..
Ik weet niet of mensen met echte armoede, en dat zijn er duizenden, voor kiezen om vuurwerk te kopen en af te steken. Ik neem aan dat ze daar niet of nauwelijks voor kiezen. Eten en drinken en kleding is waar je het eerst in investeert. Verder vind ik al jaren de gevaren van vuurwerk te groot om er mee door te gaan. Stoppen is de enige optie. Dan maar keihard handhaven. En de overtreders zwaar op de huid zitten en straffen. De traditie van het vuurwerk heeft geen eeuwigheidswaarde. Ook het milieu sparen is een gedachte die steeds meer gevolgd zou moeten worden.
Ja wat kan je hier over zeggen
Ik geef jaarlijks €30 uit aan vuurwerk, sier vuurwerk
Daar geniet ik van en mijn kleindochter. verder distantieer ik mij van dat harde knallende vuurwerk, dus ik kan eigenlijk niet zeggen stop ermee.
Maar denk wel dat het keer ophoud met vuurwerk, net zoals , Sinterklaas, kerstman, de molens in het land, ( maken herrie ) enz enz
Mooie blog Klaas
Ik vind vuurwerk van een ander altijd mooier. Laat dus de overheid maar een mooie show presenteren en verbied dus de verkoop aan en het gebruik door alle Nederlanders.
Een vuurwerkverbod is gedoemd te mislukken. Het probleem zit hem in de mentaliteit van de mens. In onze wijk, waar men 30 km per uur mag rijden wordt totaal niets gehandhaafd. Kennelijk zijn deze “autocoureurs” ook voorzien van genoeg geld voor een bekeuring. Helaas komt ook armoede voor in ons land. Laat iedereen de vrije keuze maken waar hij of zij hun geld aan willen besteden.
Comments are closed.