Maar waarom dan eigenlijk
Onze Nederlandse taal herbergt diverse woorden waaraan je een vraag kunt of zelfs moet hangen. Het woordje waarom is zo’n kombinatie van letters, waarbij het gebruik ervan altijd het antwoord ontbreekt. Het kan zelfs voorkomen, dat je bij het stellen van een vraag met een duidelijk waarom de reactie: “Joost mag het weten” als antwoord krijgt. Het woordje waarom wordt door de woordencollectie van de Dikke van Dale verduidelijkt met de verklaring:<< oorzaak of reden.>> Ik kan niet per direct zeggen, dat zo’n verklaring riekt ( ook zo’n prachtig woord ) naar enige vorm van duidelijkheid.
Het woordje waarom wordt dagelijks in grote getale gebruikt om enige duidelijkheid te krijgen. Mag ik bloggen, dat je het woordje waarom mag zien als de sleutel voor het verkrijgen van een antwoord op een vraag?
Maar waarom…..kijk daar gaan wij weer, maar waarom komt het dan, dat wij een antwoord willen weten op diverse vragen. Veel van die vragen of situaties zijn zo ingeburgerd, dat wij er niet bij stilstaan. Het zijn onderdelen in- en van ons leven geworden, maar het logische ervan is ver te zoeken. Zie onderstaande opsomming op situaties die wij normaal vinden, maar toch wel enige tekst en uitleg vragen.
- Waarom moeten onderbroeken verschillend van kleur zijn? Als je iemand vraagt: “welke kleur draag je vandaag” zal hij/zij het antwoord niet direct weten.
- Waarom staat het bordje “Verboden op het gras te lopen” altijd midden op het grasveld en nooit ergens aan de kant?
- Waarom wordt kenbaar gemaakt, dat vliegen zo veilig is? Als het toch zo veilig is, waarom noemt men de vertrekhal dan Terminal?
- Waarom worden vliegtuigen niet van hetzelfde materiaal gemaakt dan de “black box”, die fel rood is en altijd ongeschonden wordt teruggevonden?
- Waarom hangt een verjaardagskalender vaak bij het toilet en waarom kijkt men er vaak stilletjes op of men ook op de verjaardagskalender staat?
- Waarom drukt men extra hard op de knoppen van de afstandsbediening, terwijl men weet, dat de batterijen leeg zijn?
- Waarom is er altijd bij een ijsbaan of sporthal een parkeerplaats gereserveerd voor minder validen?
- Waarom drukt men bij het afsluiten van Windows op de computer op de startknop?
- Waarom worden naalden voor de euthanasie vooraf gesteriliseerd?
- Waarom kunnen vrouwen nooit mascara aanbrengen met hun mond niet geopend?
- Waarom wordt er met Kerst wel gelegenheid geboden voor een wapenstilstand en in de rest van het jaar niet?
- Waarom wassen wij onze badhanddoeken? Als wij ons daaraan afdrogen na het wassen zijn zij toch alleen nat en niet smerig?
- Waarom heeft niemand zich ooit afgevraagd, waarom het woord afkorting zo lang is?
Kijk, dat bedoel ik nu met de vraagstelling, die begint met het woordje waarom. Velen van ons gaan voorbij aan het bovenstaande en vinden het allemaal wel goed. Vragen om tekst en uitleg schijnt niet nodig te zijn, want zo deden en doen wij dat jaren geleden en zo zal het ook in de toekomst zijn.
Toch durf ik wel vragen te stellen die gekoppeld kunnen worden aan het (on)begrip waarom. Het lijkt allemaal zo logisch, maar als je over bovenstaande vragen nadenkt dan lees je, dat achter elke vraag overduidelijk kan worden gevraagd: “Maar waarom dan eigenlijk?”.
Niemand zal op die vraag het antwoord weten of durven te geven. Zelfs ene Joost, de allesweter, zal de vraag onbeantwoord laten. De uitdrukking : “ Joost mag het weten “ slaat niet direct op een persoon die Joost heet, maar er wordt bedoeld: “ik heb geen flauw idee en ik ga mij er ook niet in verdiepen”. De benaming Joost slaat niet op een persoon nogmaals, maar is een bijnaam voor de duivel. Los van dat alles heeft het woordje waarom iets. Zelfs zeer, maar dan ook zeer jeugdigen kunnen hun ouders doorlopend overvallen met vragen die beginnen met een veelvoud van een waarom.
Maar waarom dan eigenlijk, om in de trant van de titel van de blog aan te sluiten, moet er altijd een reden of oorzaak bekend zijn om iets wel of niet te doen? Denk dat de getoonde drang of misschien wel dwang om extra informatie of antwoorden te willen hebben op situaties een onderdeel van ons menselijke gedrag is. Denk dat er ook niets mis mee is om het naadje van de kous te willen weten
Het zijn allemaal van die uitdrukkingen, “Joost mag het weten ” en “ het naadje van de kous willen weten “, nogmaals het zij zo. Ik koppel daaraan altijd de uitdrukking, maar als je naar de supermarkt gaat, mag je alsnog betalen voor je boodschappen. Wat heb dan je aan de antwoorden op een waarom vraagstelling.
Waarom dit alles? Omdat u en ik en velen met ons gewoon nieuwsgierig zijn en het naadje van de kous willen weten, anders vragen wij Joost wel. Weest blij, dat wij niet alles weten of zelfs niet willen weten. Als wij op elke vraag een antwoord hadden, was de wereld saaier en had ik niets meer te bloggen. Laten wij eerlijk zijn, want daar draait het op onze aardkloot toch in feite om? Je zal maar eens iets niet weten, dan is waarom de sleutel tot een eh…. zeg het maar.
4 thoughts on “Maar waarom dan eigenlijk”
Waarom, je zegt het hierboven is de basis van alle wetenschap. Als kind wil je alles weten, je ouders kunnen je de antwoorden nauwelijks geven. Grote wetenschappers blijven kind en vragen zich voortdurend af waarom…
Klaas, leuke Blog.
WAAROM…., de ònlosmakelijke partner van DÁÁRÒM.
Maar tòch speelt bij mij elke week weer dezelfde vraag: “Waarom schrijft Klaas elke week weer een blog?” . Joost kan het niet weten maar Klaas mòet het weten!! Waarom, misschien…., daaròm….
Waarom Klaas vind jij altijd de juiste woordenkeuzes om een heerlijke blog te verantwoorden
Klaas, Joost kan niet alles weten.
Comments are closed.