Positief, maar dan anders
Sinds ergens medio maart 2021 heeft het woord positief een extra negatieve betekenis gekregen dan eigenlijk de bedoeling is. Waar men voor die datum nog adviseerde om positief in het leven te staan, werd aan het begin van de Covid19-crisis daar toch anders tegen aan gekeken. Vreemd eigenlijk, dat men blijder werd met mensen die negatief waren dan iemand met een positieve status. Je werd zelfs, als je te positief werd, tot quarantaine verplicht. Hoe positief wil je het zien of toch negatief.
Soms wordt mij wel eens door directe naasten verzocht om dingen positief te bekijken. Weet je, dat mij de openlijke durf om te verkondigen, dat ik positief ben ( ingesteld ) door de keerzijde van positief en negatief wordt ontnomen? Uit ervaring weet ik, dat te positief ook consequenties heeft
Het is hoe je er tegenaan kijkt en welk etiket je erop plakt. Toch ben ik van mening, dat wij, afgezien van medische problemen, een dergelijk reset periode nodig hadden. Het was niet prettig en wie durft te beweren, dat het onderscheid zoals in genoemde periode van Covid19 tot de verleden tijd mag worden gezien? Dan krijg je weer de nawee van het woord positief, want ik durf een dergelijk nieuwe periode niet positief te zien of moet je toch blij zijn dat je het negatief ziet.
Wat is de juiste weergave van beide woorden? Met andere woorden welk etiket hangt aan positief en welk etiket kent negatief. Die bekende woordenverzameling zegt over positief: << bevestigend, goedkeurend, instemmend >>, terwijl negatief wordt verduidelijkt met << ontkennend, afkeurend >>. Kan niet direct bloggen, dat je positief kunt reageren op beide teksten qua uitleg.
Heeft u dat ook, zoals ik, twijfels te hebben bij de beoordeling van de woorden positief en negatief? Kun je nu daadwerkelijk een ‘etiket ‘hangen aan beide- of een van de woorden? Mijn mening is dat positief en negatief twee woorden of uitdrukkingen zijn die in balans of evenwicht zouden moeten zijn. Het nadeel is dat te positief of te negatief ook weer doorslaat naar een etiket, dat je door de maatschappij of naaste omgeving wordt opgeplakt.
Moet je stellen, dat onder invloed van, want hoe benoem je het anders, een van deze woorden niet gunstig is voor jezelf met betrekking tot jouw houding. Denk, dat je dan te ver doorschiet als je te veel waarde gaat hechten aan de juiste betekenis van beide woorden.
Te positief lijkt mij zeer zeker geen juiste instelling, want het willen bereiken van je doelstelling kent helaas valkuilen, maar een te negatief qua opstelling is zeer zeker niet wenselijk. Voor je het weet heb je het etiket depressief opgeplakt gekregen.
Volgens mij is het gewoon beter je ding te doen en je totaal niet druk maken over positief of negatief zijn of zich zo voelen. Elke mens heeft, van huis uit zoals dat heet, een eigen kijk op deze hectische- en steeds hardere wordende wereld. De ontwikkelingen die je pad kruisen, zullen door je worden getoetst als positief of zelfs negatief. Het gaat erom wat de omstandigheid met je doet of zelfs helemaal niet met je doet. Iedereen is immers vrij om er een eigen mening op na te houden. Vrij zijn om je mening te koesteren, kan in deze maatschappij een heikel punt worden genoemd.
Ik vond het een gewaarwording dat Mark Rutte in het tv debat over zijn Nokia, het zal wel een type 3310 zijn geweest, ook aanhaalde, dat de Tweede Kamer zo negatief met elkaar omging, dat het zelfs de bewindslieden opviel dat men zo negatief tegen elkaar deed. Mag je zo’n reactie dan positief vinden, omdat het negatieve gedoe opviel?
Daarom kun je en vooral mag je, beide elementen niet zien als los van elkaar, zoals ik al eerder blogde. Ik kon het ook niet nalaten als een goede kennis in de Covid19 periode negatief was getest, liet ik erop volgen, dat je zoiets “ toch positief moet zien”. Onvoorstelbaar hoe veel personen deze opmerking niet konden plaatsen en toch van mening waren, dat ze niet positief waren, zoals ik het bedoelde, maar Covid19 positief en dat is in feite anders dan ik het zag.
Positief en negatief kennen nauwe banden met het hebben van een mening. Denk daarom dat het te kort door de bocht wordt genomen als wij die mening per direct plaatsen in het vak van negatief en positief ten voordele- of ten nadele van een situatie. Oh ja, je moet het zien, zeggen wij dan maar, want die tekst slaat op beide elementen. Het is daarom puur een kwestie van hoe kijk je tegen bepaalde zaken aan.
Kijk maar eens hoe personen hun dag beginnen. Bij de een is bij het opstaan het glas half vol, terwijl de ander er weer een ander beeld bij heeft. Het is ook niet gemakkelijk om het iedereen naar de zin te maken en niet te vergeten onszelf.
3 thoughts on “Positief, maar dan anders”
Goeden morgen
De positiviteit knalt aan de dag
weer uit je blog
Ik begin, nu weet ik het weer nog niet buiten,(slaap ondergronds ) positief aan de dag. elke dag moet je zien als positief, kijk eens in Oekraïne,
Je moet het zien
Om te beginnen betreft het een positieve blog.
Mee eens om gewoon je ding te doen en kijk maar waar en hoe het eindigt.
Mijn voorkeur gaat wel uit naar een positieve houding. Dit is een stuk prettiger voor mijn leefomgeving.
Positief èn negatief hebben wèl één gemeenschappelijke behoefte, n.l. aan die laatste letter “f” om hun betekenis overeind te houden en om te voorkomen dat ze degraderen tot “positie en negatie”.
Comments are closed.