Als je genieter weigert
Het zal ook u niet zijn ontgaan, het woordje genieten, als ik zo de berichten die ons bereiken hoor, een geheel andere betekenis heeft gekregen. Samuel Butler, ( 1835 – 1902 ) een schrijver uit Engeland beweerde ooit: “alle dieren behalve de mensen, weten, dat de voornaamste plicht van het leven is, ervan te genieten”. Ik weet het, het komt niet erg positief over, maar leven wij dan in zo’n prachtige maatschappij? Ik durf daarbij het woordje genieten geen hoge waarde te geven.
Het is natuurlijk ook geen zaak om bij de pakken neer te gaan zitten. Misschien moet je al die informatie die je bereikt, via de reguliere- en sociale media juist zien als informatie, waar u niet om heeft gevraagd. Met andere woorden hopelijk gaat het u niet direct aan en kunt u er verder niets mee dan het aanhoren, denk dan, “wat moet ik ermee?”.
Misschien helpt dat om het anders in te zien dan de werkelijkheid aangeeft. Het blijft een gegeven, ook al is de bagger, die wordt losgelaten in de media, niet direct op u van toepassing, maar leuk is het allemaal niet. Kort door de bocht genomen, de nieuwsgaring staat verder van het begrip genieten af dan wenselijk is.
Waar staat het woord genieten feitelijk voor? Genieten wil zeggen, aldus de woordverduidelijkheidsdeskundigen, zo en dat is er uit, wat een woord, genot hebben, staat voor: zich vermaken: wat heb ik genoten. Het blijft een vast gegeven, als het genot inzake een melding minder wordt, gaat dat, hoe je het wendt of keer, ten koste van het genieten. Het is toch van de gekke, als je kijkt, in combinatie met luisteren, naar de nieuwsberichten van journaals enz, dat men er maar weinig aan hoeft te doen om het genieten na al die meldingen te zien afnemen.
Ik heb mij wel eens voorgenomen, niet meer naar de journaals op de televisie te kijken, want de verhouding tussen goede- en slechte berichten is danig verstoord. Zonder direct het etiket depressief je eigen te willen maken, ontkom je er regelmatig niet aan om er een minder positieve mening aan over te houden.
En toch…en toch wil je bijblijven, want je zal eens iets moeten missen en in een gesprek niet je menig kunnen laten horen. Ligt dat dan aan mij of ben ik de enige die dat dan weer tegenstrijdig vindt. De slogan, ‘de keuze is reuze’ gaat helaas zowel in de repair branche als binnen de media op.
Soms ontkom je er niet aan om de hoeveelheid bagger die over je uit wordt gestort een plaats te kunnen geven. Daarom is het ook zo belangrijk voor jezelf duidelijk een keuze te willen maken, wat je wel en wat je niet interessant voor jezelf vindt.
De kunst is het hoe ga je met al die pokke informatie om. Het leven is in feite te kort, om er niet van te genieten. Het is een feit, dat een mens in moeilijkheden, of hoe je het ook wilt noemen, tot grote dingen in staat is. Daarom mag je stellen, dat genieten, los van de info die dagelijks op je af komt, belangrijk is en blijft. Oké, je komt situaties tegen, dat het je gewoon even niet mee zit. Het is zeker op die momenten niet logisch een opmerking te plaatsen als: “geniet ervan ”. Zo’n opmerking past gewoon niet en het is aan een ieder die ander vrij te laten hoe hij / zij met hetgeen dat als niet plezierig overkomt, omgaat.
De maatschappij, waarin wij leven is hard en verlangt van een ieder in te zien, dat het leven doorgaat. Het is hoe je het een plaats geeft. De durf en dat moment om het een plaats te kunnen geven, staat dichterbij het genieten, dan bij de pakken neerzitten. Het een plaats geven, maar dat ook durven en doen, is een stimulans om verder te kunnen en te durven genieten, bekend woord eigenlijk, van de nieuwe mogelijkheden.
Zo maakte ik enige tijd geleden kennis met de besloten doelgroep: ”leven met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel”. Als ik dan de verhalen lees, dan is het niet voor iedereen gemakkelijk om het Niet Aangeboren Hersenletsel, een plaats te geven, laat staan te accepteren.
Maar toch, toch gaat het leven verder, ondanks de stagnatie en / of belemmering die om de hoek is komen kijken. Het hebben van een Niet-Aangeboren-Hersenletsel, bijvoorbeeld een Tia, Herseninfarct of Hersenbloeding, enzovoort houdt niet in, hetzij in mindere mate, dat er niet meer van andere zaken en omstandigheden zou kunnen worden genoten. Het wordt moeilijker en soms beperkter.
Voor elke persoon(lijkheid) is het ter overdenking hoe men in bepaalde situaties moet omgaan met de omstandigheden. Niet gemakkelijk, want elke persoon, nogmaals, staat anders in het leven dan die ander. Toch is het een feit, dat genieten van iets, moet worden gezien als een uitdading. Probeer het.
4 thoughts on “Als je genieter weigert”
Leuke blogg weer Klaas
Ik kan zeggen dat ik geniet van de dingen en mensen waar ik van genieten wil
De rest daarom heen word ik alleen maar verdrietig van
Geluk zit in een klein hoekje, maar “genieten” inmiddels óók. Maar laat het het nìet “in de hoek staan”, dàt verdient het niet en geef het voor jezelf en de ander de ruimte!! Dus geniet ervan!!
Genieten in welke vorm dan ook is het belangrijkste in het leven, ik probeer daar dagelijks van uit te gaan. Daarom ben ik al jaren gestopt met het kijken naar Journaals op de vaderlandse tv, die brengen alleen maar bagger en ellende waar ik niet op zit te wachten.
Geniet vooral van de dingen die je nog kunt doen. En zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dan blijf je genieten.
Ga vooral niet mee in de negativiteit.
Comments are closed.