Vroeger deden wij….
Dat hoor je wel eens zeggen: “maar vroeger deden wij dat zo”. Kun je dat nu nostalgie noemen of ligt een dergelijke opmerking dichterbij een vorm van verlatingsangst? Ik weet het niet, maar het zal ongetwijfeld met één van de genoemde factoren te maken hebben. Ben blij, dat ik de overgang van het oude handelen naar de nieuwe mogelijkheden mag meemaken. Stilstaan is toch een onzekere vorm van achteruitgang, zegt men, maar hoe ga je dan achteruit in je ontwikkeling. Volgens mij sta je eerder stil in je ontwikkeling, dan dat je erop achteruitgaat.
Steeds meer kan ik genieten van de ontwikkeling met betrekking tot artikelen of voorwerpen in vergelijking van vroeger en tegenwoordig. Ik ben geboren in 1948 en als ik dan, even, terug durf te kijken is het onvoorstelbaar welke veranderingen, mijn leeftijdsgenoten en ik de afgelopen jaren hebben mogen meemaken.
Daarom is het fijn, alleen niet altijd prettig, dat ik en met mij velen, ervan kunnen en mogen genieten. Laten wij eerlijk zijn, het was in vergelijking met onze tijd ook wel nodig om zaken te moderniseren. Het is natuurlijk niet verstandig om aan het oude te blijven hangen en te gaan tegenstribbelen om nieuwe ontwikkelingen tegen te gaan.
Als ik dan in mijn wereld(je) de administratie en journalistiek dit alles vergelijk met de huidige mogelijkheden dan ben ik nogmaals dankbaar dit allemaal te mogen en kunnen meemaken. Ik stam nog uit de tijd of moet ik zeggen het tijdperk, van de handmatige schrijfmachine. Merken als Olivetti en Adler en niet vergeten de Remmington, waren in die tijd voor mij de merken, waarbij tegenwoordig de merken Samsung en Apple de plaats ervan hebben ingenomen.
Toch denk ik met weemoed terug aan de tijd van de grote- en vaak te zware schrijfmachines, die nog los van de elektrische aandrijving hun werkzaamheden uitvoerden. Toen de moderne schrijfmachines in de handel kwamen, met elektrische ondersteuning, was het een uitdaging om zo snel proberen te typen, dat de getypte tekst sneller werd ingevoerd, dan dat de machine de letters op het papier kon zetten. Het geluid van een ratelende schrijfmachine, terwijl er dan niemand erachter zat, vond ik prachtig. Het leek wel een telex, die een binnengekomen bericht aan het papier toevertrouwde.
Ook op het gebied van de rekenmachines is gelukkig in de loop der jaren een en ander duidelijk veranderd. De rekenmachines uit mijn tijd, ik spreek dan over de periode 1966 / begin jaren negentig, kenden alle een formaat, dat je je erachter kon verstoppen. Na eerst met de zware mechanische-, en lawaai makende machines te hebben gewerkt, kwamen later kleine uitvoeringen van de rekenmachines op de markt. Met dagelijkse resultaten om per dag een telrol te hebben kunnen verwerken, brak de tijd aan van het telrolloze tijdperk. Nu met de komst handige- en stille rekenmachine verdween ook de naam rekenmachine en spreek men nu, anno heden van calculator of zakjapanner.
Wat een zalige belevenis, vind ik het, nu dagelijks achter mijn pc te zitten en de werkzaamheden te kunnen en mogen uitvoeren met de middelen die ons nu ten dienste staan. Pffff, wat een zinsbouw. Ik herinner mij de tijd nog, als de dag van gisteren, ik denk dan aan de periode vanaf eind september 1981, toen ik als freelance journalist begon bij een weekblad, dat hoe vreemd mag het klinken, dat internet nog niet bestond. Uren zat je achter de schrijfmachine om de tekst van een interview uit te werken en deze nadien in de auto naar de redactie te brengen, want mailen was in die tijd een nog onbekend woord. Toen ik eind 1987 mijn eerste personal computer kreeg, een Tulip met een harddisk van 20 MB dan staat zo’n pc niet in enige verhouding met mijn huidige pc. Mijn schoonvader, was zijn tijd ver vooruit. Hij had begin jaren 50 al een meelbox, hij was bakker en nu heeft iedereen een mailbox.
Daarom is het zo prachtig op latere leeftijd de ontwikkelingen van deze tijd te mogen koesteren. Ik ken personen uit mijn kennissenkring die huiverig tegenover deze aanpassingen staan en het liefst eerder weghollen, dan de nieuwe mogelijkheden te willen leren kennen.
Laten wij eerlijk zijn, je ontkomt er niet aan. Zoals ik al eerder blogde, stilstaan betekent achteruitgang en dat wil niemand. Vanzelfsprekend heeft de digitale mogelijkheden die wij nu onder handbereik hebben terdege nadelen.
Het is daarom een noodzaak geworden, ondanks de drive om de nieuwe ontwikkelingen te willen omarmen, op onze hoede te zijn. De overgang van het analoge- naar het digitale herbergt een minder prettige drempel. Personen die met de nieuwe mogelijkheden zijn opgegroeid en daardoor weten wat zij denken te kunnen doen, zijn soms overdreven hulpvaardig. Ik vertrouw niet iedereen en zet zelfs op het Binnenhof mijn fiets op slot.
Ach, de tijd zal het wel leren.
4 thoughts on “Vroeger deden wij….”
Het digitale tijdperk heeft mensen ook dichterbij elkaar gebracht. Jaren geleden kostte een telefoongesprek ruim Fl. 6 gulden per minuut. Nu zit je heerlijk achter je pc via teams een gesprek te voeren zonder op de klok te hoeven letten.
Toch bespeur ik een nadeel van het huidige tijdperk. Langzaam aan is m.i. onze samenleving nog meer een consumptiemaatschappij geworden. Je 20 jaar oude tv ging de deur uit als die echt niet meer te repareren was. Tegenwoordig wil men na 5 jaar alweer een nieuwe smart tv met de nieuwste snufjes. Door de snelle technologische ontwikkelingen worden producten snel oud.
Ik betrap mezelf erop dat ik dat regelmatig ook zeg en dan kijk ik de mensen aan en dan denk ik laat maar en houd me stil……..soms vragen ze hoe deed jij dat dan, als ze er niet uitkomen
Och klaas wat heerlijk weer.
De snelheid van deze tijd heeft zeker ook zijn voordelen. je kleindochter zien via FaceTime, de vliegtuigen maken. de wereld kleiner, maar inderdaad soms denk ik wel eens gaat de mens niet te ver, voorbeeld: je ziet mensen met oortjes in die aan kletsen zijn zonder tel in hand. dat doen ze als ze met gezin naar dierentuin gaan, in bioscoop zelf mee gemaakt .
Dan denk ik wel eens dat de oude tel met snoer best wat had.
Je moet het zien, soms zeg ik wel eens tegen de jongens vroeger deden we dat zo, dan zeggen ze, ja pa , maar we leven nu in deze tijd..
Zou er gereedschap komen, dat via de satelliet gevoed wordt, geen stroom en geen accu ?
Vroeger deed ik het zo, nù doe ik het op deze manier en in de toekomst zal ik op een andere manier doen.
We deden het, doen het en zullen het ook in de toekomst doen op basis en met behulp van de ons ten dienste staande middelen en mogelijkheden. Elke ontwikkeling en vooruitgang biedt tal van geweldige mogelijkheden, èchter met name de hedendaagse digitale communicatiemiddelen herbergen een gevaar dat juist de èchte wezenlijke menselijke communicatie verschraalt en zich beperkt tot het “technisch” digitale contact. Maar, als er op de juiste wijze gebruik van wordt gemaakt en het niet ten koste gaat van overige belangrijke menselijke aangelegenheden kan elke vooruitgang en ontwikkeling als een zegen worden beschouwd, dus ooit deden we het zó, nu doen we het in deze manier en in de toekomst zullen we het op een andere manier doen, maar één ding is zeker: we deden, doen en zullen het allemaal blijven doen!
Comments are closed.