Eerlijke mensen hoeven niet na te denken
Ik kan je wel verzekeren, dat niet verplicht te zijn om na te denken een rust met zich meebrengt. Heeft u dat ook, als je iemand spreekt, dat de persoon in kwestie nu een ander verhaal afsteekt dan kort ervoor of zelfs langer geleden. Soms dan heb ik de neiging om de leugen kenbaar te maken en op een ander moment denk ik weer: “wat sta je daar nu uit je nek te kletsen, want je hebt ooit iets anders verteld”. Het blijft een vast gegeven, als je eerlijk bent, hoef je niet na te denken wat je zegt en beweert.
Het gezegde: “al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel” blijft van kracht. De strijd waarin leugen en waarheid zijn verwikkeld, zal eeuwigdurend zijn. Ik kan er smakelijk van genieten als iemand zich tegenspreekt en dan op de eerdere schijnbaar niet op waarheid berustende uitspraak verder gaat. Vaak heb ik gespeeld met dergelijke voorvallen. Toen ik nog actief was binnen de freelance journalistiek heb ik regelmatig alles in het werk gesteld om personen te wijzen op eerdere gedane uitspraken.
Ik weet het, mijn actie maakte geen vrienden, maar de keerzijde van de medaille daarop staat de vraag: “wil ik wel dergelijke vrienden die doorlopend hun verhaal bijstellen om er zelf gunstig ervan af te komen? Eerlijkheidshalve durf ik ervan uit te gaan, dat ook u niet op dergelijke, misschien wel goed bedoelde, situaties zit te wachten.
Schrijver Godfried Bomans, ( 1913 – 1971 ) schreef ooit: “Wie eerlijkheid verwart met een door de feiten afgedwongen bekentenis, plakt het etiket van rozenwater op een beerput”. Het etiket is lief bedoeld, maar de put blijft stinken”. Daarom is het ook niet altijd gemakkelijk om het geheel af te doen met een leugentje om bestwil. Om problemen te willen voorkomen is en blijft het belangrijk om alle feiten af te stemmen op het juiste gebruik ervan en daarbij voor jezelf de afweging maken van eerlijk of oneerlijk. Als je er bij nadenkt, is oprecht eerlijk zijn moeilijker dan het in feite is.
Schijnbaar komt het steeds vaker voor, dat als je eerlijk bent je in een verdomhoekje wordt geplaatst. In ogen van derden, die niet verder kunnen denken dan hun neus lang is, komt dan eerlijk gedrag bij hen anders over dan de feitelijke bedoeling is. Wat is dan die definitie van eerlijk zijn? Een woordencollectie hangt aan het begrip eerlijk het etiket betrouwbaar. Met andere woorden wordt er gesteld en daar kan ik mij in vinden, < iemand die eerlijk is , wordt als betrouwbaar gezien <.
Leuk verhaal, maar dan is het toch vreemd, dat velen zich als eerlijk zijn voordoen, maar met die eerlijkheid een loopje nemen? Dan heb je nog van die personages die voor 100 % schijnen te denken, dat zij de wijsheid- en de waarheid in pacht hebben en nooit de durf en het lef hebben om hun fouten toe te geven.
Ik blogde het al: “eerlijke mensen hoeven niet na te denken “. Los van eerdere uitspraken, want je kunt gewoon doorpraten. Je hoeft dan niet meer bij- en met jezelf ten rade te gaan wat je eerder hebt verteld om dat af te stemmen op hetgeen je nu beweert. Het verhaal dat je vertelt klopt en dit alles afgezien van de toehoorder of die je verhaal gelooft. Gelukkig kent je verhaal een basis op eerder feiten en je kunt in alle rust je verhaal doen.
Waar komt het dan door, dat sommigen steeds wisselen met de feiten in hun verhaal. Komt dat nu omdat men niet meer weet hoe een situatie het verhaal heeft gevormd en dat men uit angst daarom de inhoud zo aanpast, dat het er positiever gaat uitziet. Helaas kun je het verleden niet wijzigen en de daaruit ontstane situatie ligt vast. Het heeft daarom ook weinig zin om het verleden te willen verzachten. Belangrijk is het gewoon vertellen hoe het was en daar verder je verhaal meedoen.
Men noemt het dan een leugentje om bestwil. Waar staat die uitspraak nu voor? Een leugentje om bestwil is een leugen om een goed doel te bereiken. Als je eerlijk bent volgt er iets dat erger is dan je leugentje. Je kiest de minste van twee kwaden en dat klinkt best redelijk, want als je een vervelende situatie kunt voorkomen, waarom zou je dat dan niet doen? Je stuurt, maar niet ten koste van de ongeloofwaardigheid, de situatie bij. Kijk en daar heb ik, mits het binnen het kader van redelijkheid en billijkheid blijft, geen moeite mee.
Wat zitten wij mensen toch (h)eerlijk vreemd in elkaar. Dieren, kun je bloggen, zijn eerlijker Zij kennen geen leugen en zijn oprecht. Het beste is om toch de eerlijkheid van een dier als voorbeeld te nemen.
5 thoughts on “Eerlijke mensen hoeven niet na te denken”
Ik heb soms ook wel eens gebruik gemaakt van een leugentje om bestwil in een gesprek, alleen om de goede vrede te bewaren en dat het gesprek niet in een slaande ruzie eindigt. Als ik nu van tevoren al weet wat het standpunt van iemand is, ga ik de discussie al helemaal niet meer aan. Ik vind dat je altijd eerlijk moet zeggen wat je vindt over bepaalde zaken en wat jezelf betreft. Sommige mensen “hemelen” zichzelf op van wat zij allemaal kunnen en hebben, maar na een bepaalde periode komt de waarheid toch boven tafel en gaan zij af als “een gieter”. Schitterende blog Klaas.
Morgen klaas
Leugentje om bestwil om iemand niet te kwetsen kan nog net, maar liegen komt bij mij in woordenboek niet voor, maar zie en hoor om me heen veel Pinokkio’s lopen
Vooral bij de jeugdigen onder elkaar
Maar ook bij de heersers van ons land, en die mogen zich kapot schamen, want dat is niet om bestwil
Dus het ligt er aan denk ik hoe het uit de mond komt
De titel: “Eerlijke mensen hoeven niet na te denken”, nu ik er over na denk, bedenk ik mij dat ik best altijd eerlijk ben. Maar….., verdorie…., ik heb er over na gedacht, dus logische vraag: bèn ik wel eerlijk…., tòch wèl. Eerlijke mensen moeten dus óók wel blijven nadenken op eerlijke gedachten.
En eerlijkheidshalve moet ik en wil ik stellen dat het weer een mooi verhaal is, waar trouwens ook ècht wel over nagedacht is èn terecht!!
Herman,jij bent net als Klaas onnavolgbaar in de woordkeuze.
Dat gaat jullie zo gemakkelijk af.
Mooie bespiegelingen van soms hachelijke situaties.
Ik heb zojuist weer een prachtige smartlap gehoord en meegezongen.
Hoor je het ruizen der golven.
De Havenzangers.
Heerlijke blog die ik heel snel link aan de politiek. Tijdens de debatten in de 2e kamer bemerk ik ook dat de bewindslieden vaak stil vallen. Dan zou je denken, na het lezen van deze blog dat er wel heel vaak een leugen om je bestwil wordt verteld. Laat de koning deze blog meenemen in de troonrede.
Comments are closed.