Het “zit” niet lekker met die stekker
Schijnbaar zou het allemaal goed geregeld moeten zijn, maar ‘ het schakelpaneel ‘ dat alles zou moeten regelen inzake de energievoorziening, schijnt toch een daadwerkelijke keerzijde te kennen. Wij moeten, zoals de overheid suggereert of bijna verplicht, van het gas af. Via onze gasbron, < made in Slochteren > of van een of andere buitenlandse locatie, waar binnen de computer systemen “log in” is vervangen door “poet in”, verloopt de levering van gas minder soepel dan voorheen
Dorothy Parker (1893-1967) Amerikaans humoristisch schijfster schreef ooit “Scheermesjes doen pijn, rivieren zijn vochtig, van pillen krijg je kramp, vuurwapens zijn wettelijk verboden, touwen kunnen breken, gas stinkt. Je kunt eigenlijk net zo goed in leven blijven”. Die weergave van feiten sprak mij aan toen ik al filosoferend “maar wat moet er dan wel gebeuren “ aan deze blog begon.
Het is een bekend gegeven, dat de energiebronnen opraken en dat wij, bewoners van deze aardkloot, op zoek moeten naar alternatieven. Door middel van de media en niet te vergeten ‘de niet gevraagde info per post of email’, wordt men erop gewezen, soms zelfs ‘gedwongen’ lijkt het, om toch maar met de trend van het isoleren enz mee te gaan.
De gehele problematiek op het vlak van de energievoorziening kent nog vele haken en ogen. Waar de één zegt je moet bijvoorbeeld een spouwmuur wel isoleren, zeggen deskundigen, dat het isoleren van de spouwmuur ten strengste wordt afgeraden. Zo schijnt niet elke spouwmuur geschikt te zijn om te worden volgepropt met isolatie materiaal. Daarom is het raadzaam te bekijken wat mogelijk is.
Naast het isoleren van de woning heeft onze overheid hoog, maar dan ook zeer hoog in vaandel het elektrisch rijden staan. Nieuwe bezems vegen schoon, maar ook die opkomende trend kent nadelen. Een goede kennis van mijn zegt regelmatig: “ja hoor, er is over nagedacht, maar helaas niet lang genoeg”.
Als wij nu eens de diverse nadelen van het elektrisch rijden, het isoleren van je woning en de alternatieve vervanger van het gas onder de loep nemen, kan ik niet stellen, dat het er allemaal voordeliger eruit uitziet, dan dat men ons heeft voorgespiegeld. Het lijkt allemaal zo mooi en oh zo voordelig. Ben bang, maar dan suggestief, dat diverse kopers van zonnepanelen, uitzonderingen bevestigen de regel, anders tegen de werkelijkheid aankijken.
Medio mei / juni 2022 verscheen de tekst in de media, dat het terug leveren van boventallig- of overtollig stroom wordt of is gestagneerd. Waar in het verleden de afnemer van stroom de mogelijkheid werd geboden om de gewonnen energie middels de glasplaten terug te leveren aan een energie ‘grootmacht’ is het terug leveren binnenkort niet meer mogelijk.
Toen de eerste glasplaten op de daken verschenen, gaf het terug leveren van stroom geen probleem. In eerste instantie kende het stroomnet een éénrichtingsverkeer, namelijk: er werd geleverd van de centrale naar de afnemer. Met de komst van zonnepanelen kent het stroomnet een tweerichtingsverkeer. Het elektriciteitsnet van Nederland is hierop echter niet berekend. Deze stagnatie veroorzaakt regelmatig spanningsproblemen op het energienet.
Het mag als vreemd worden gezien, dat er mogelijkheden zijn om zonnepanelen enz. te plaatsen, maar in de basis van het verhaal is het stroomnet er niet op berekend als alle woningen in ons land zouden zijn voorzien van glasplaten, danwel zonnepanelen op de daken.
De vooruitzichten zijn gunstig gestemd. Echter de plannen om de voorgenomen aanpassingen gestalte te geven, ja helaas, dat is dan weer Nederland. Ik zie het geheel als met Pasen een cadeau krijgen, dat je met Kerst mag uitpakken.
Datzelfde geldt voor elektrisch rijden. Natuurlijk moet er gezocht worden naar een alternatieve brandstof. Elektrisch rijden biedt op schaal diverse mogelijkheden, maar op de keper beschouwd zal men ergens bakzeil halen. In de zomermaanden zal een accu minder energie vragen dan in de kkkkkoude wintermaanden. De kachel, verlichting, achteruitverwarming enz. vragen nu eenmaal ondersteuning van een accu.
Zo promoot de overheid waar mogelijk elektrisch te gaan rijden. Binnen de Ministeries wordt echter niet optimaal gehoor gegeven aan dit verzoek. Ook de ‘sterke arm’ zie ik persoonlijk nog niet direct overstappen, want bij een te snelle achtervolging, denk ik dat de surveillancewagen ooit in de voortgang ervan zal worden afgeremd, omdat de accu leger begint te geraken. Ook ambulancevoertuigen zie ik niet direct overstappen op elektrisch rijden.
Ik blogde het al, dat het allemaal nog niet helder is. Ergens schijnt men qua infrastructuur er nog niet aan toe te zijn. Dat het allemaal anders zou moeten dan voorheen, daarover ben ik het 100 % eens. Heb soms het idee, dat Nederland graag mee doet, maar op details qua aanpak nu wordt afgerekend.
Toch jammer in feite, als men de commercials op tv ziet van de verschillende “heilige koeien”, dan heb ik medelijden met de huidige situatie. Het zal echter niet zo’n vaart lopen. Wij hebben nu een eigen stroomkoninkje, Rob Jetten, en die zal wel zorgdragen voor onze voortgang, met of zonder stekker.
6 thoughts on “Het “zit” niet lekker met die stekker”
Prachtige blog over de energie met voor en nadelen. Grotendeels ben ik helemaal met je eens. Ik denk zelf dat in de toekomst, kernenergie in allerlei toepassingen en waterstof de oplossing zal zijn.
Klaas zoals je al schreef: er is over nagedacht maar niet lang genoeg.
Dat kan ook niet! Ergens over nadenken betekent dat je ook het eind weet en dat willen we niet. Kijk naar de zonnepanelen: nu moeten we aan die panelen maar als de levensduur teneinde is wat gaan we er dan mee doem?
We willen het zo graag maar we hebben niet de tijd of kunnen niet zover in de toekomst kijken dat we daar ook over na gaan denken.
De wegwerp maatschappij was zo goed, niet repareren maar gelijk een nieuw apparaat kopen was goed voor de economie. Maar voor het milieu dus weer niet.
Vroeger kon je in de zandbak spelen en zand happen, was goed voor de weerstand. Nu mag je niet vies worden want je zal maar ziek worden van al die bacterien die in het zand zitten.
We moeten oud worden volgens de wetenschap door de natuurlijke selectie ( ik gun iedereen het leven ) uit te schakelen maar dat betekent wel dat we de buurman moeten gaan helpen douchen, want het wordt allemaal te duur en we hebben geen personeel.
Ik kan doorgaan maar raak gefrustreerd door de regelzucht die Den Haag heet.
Laten we hopen dat we, ondanks alles, de moed erìn houden en dat we daar in ieder geval voldoende (persoonlijke) energie voor weten op te brengen.
Het spreekwoord , je kan aan het gas, gaat ook niet meer op
Mooie blog klaas.
Tijd zal het weer leren, ook een blog van jou
Wij zijn onder aanvoering van de energie slurpende grootmachten hard op weg, om alle aardse energiebronnen op te souperen.
De laatste 10 jaar wordt er versterkt ingezet op elektrisch rijden bij allerlei vervoersmiddelen.
De hoge aanschafprijzen, vormen voor zeer veel mensen een dusdanige drempel op, dat zij noodgedwongen moeten afhaken.
Ons energiekoninkje Rob bedoelt het goed, maar ik ben bang, dat hij de stekker laat vallen op cruciale momenten.
Deskundigen!? en die zijn er veel in ons land buitelen over elkaar heen, om hun visie hierover te geven.
De mensen worden heen en weer geslingerd!
Het meest gunstige, ooit al voorgestelde terug leveren moet, hoe dan ook worden beloond!
En dat zonder administratieve rompslomp.
Men wil daarvan bestuurlijke informatie hebben, een teveel voorkomen fenomeen in deze tijd!
Onnodig, de tijd dringt!
Het isoleren van industriële gebouwen en woningen, moet een blijvend hoge prioriteit hebben en houden.
Dat mag gerust iets kosten en vooral niet werken met een potje dat binnen no-time leeg is, waardoor de mensen met een goede wil moeten afhaken en in een isolement verstrikt raken.
Prachtige blog over een actueel onderwerp. Inderdaad worden er zoveel beloftes niet nagekomen. De salderingsregeling op zonnepanelen wordt afgebouwd. Vorige week bleek uit het nieuws dat op bepaalde tijdstippen zonnepanelen zijn uitgeschakeld. Je zou maar net een paar duizend euro’s hebben geïnvesteerd. Dan wordt straks iedereen een dure warmtepomp door de strot geduwd. Voor je het weet is het subsidiepotje weer leeg en piest half Nederland weer naast de pot. We gaan het zien hoe deze grote uitdaging wordt overwonnen.
Comments are closed.