Weet het zeker, er was een bij bij
De Nederlandse taal biedt talrijke mogelijkheden om in een eenvoudige bewoording iets aan of weer te geven. Met het voorjaar voor de deur ontkom je binnenkort niet aan een ontmoeting met een insect die bij wordt genoemd. Bijna vanzelfsprekend zit niemand op een ontmoeting met een bij te wachten, maar daarnaast heeft een bij in de natuur een zeer belangrijke functie. Bijna zou ik zeggen, kom er maar even bij, maar dat is dan weer dat andere bij, als je begrijpt wat ik blog.
Niemand, imkers uitgezonderd, zit op het bezoek of op de aanwezigheid van een bij te wachten. Ook hier geldt voor bijna 100 % “onbekend maakt onbemind”. Onbekend, maakt onbemind, staat voor:< voor zaken of personen waarmee men in het geheel niet bekend is, kan men geen gevoelens of enige vorm van empathie hebben. > Kort door de bocht genomen, heeft men dan al direct het voornemen om elke vorm van informatie uit de weg te gaan en het onderwerp van afwijzing negatief te beoordelen.
Ik weet het, bijen kunnen steken, zoemen en zijn, op voorhand, niet prettig om er kennis mee te maken. Doodslaan of een andere methode is veelal in ogen van velen de beste oplossing. Natuurlijk is het niet prettig, dat men wordt gestoken door een bij, maar naast het zoemen of steken, heeft dit kleine beestje ook een keerzijde.
Denk dat weinigen stilstaan bij de feitelijk functie en, kun je zeggen, talenten van een bij. Een bij, je weet wel zo’n diertje dat vliegt, zoemt en steekt heeft in de natuur een erg belangrijke taak. Naast het gegeven, dat een bij een belangrijk element is met betrekking tot de productie van honing, waarvoor de honingbij verantwoordelijk is, is er meer.
Onderzoek heeft aangetoond, dat er maar liefst 20.000 bijensoorten beschreven staan en dan heeft men het niet alleen over de kleur, maar ook over de bijzondere eigenschap van de bij.
Een bij behoort tot de Anthophila, dat is een groep die onderling geen rangen kent. Anthophila wil zeggen bloemenliefhebber. Dit kenmerk kan ik mij duidelijk voor de geest halen, als ik zomers achterin mijn tuin, genietend in een luie stoel het gevlieg van bijen in de zee van bloemen gadesla. Denk, dat daardoor de kopregel van deze blog het licht zag, als ik blog, “weet het zeker, er was een bij bij”.
Los van het geklaag, nogmaals van het gezoem en het steken, zijn bijen erg belangrijk, zoals ik eerder vermeldde. Er zijn op voorhand vier ‘wijsheden’ die aantonen, dat een bij functioneel is.
- Zo heeft een bij een belangrijke functie bij het maken of produceren van ons voedsel. Bijen maken honing en wij, natuurlijke personages, vinden die honing lekker. Was het u bekend, dat 75 % van onze voedingsgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten?
- Bijen hebben een economische functie, waardoor ze belangrijk zijn voor onze voedingsmiddelen. Door de bestuiving wordt er niet alleen voor gezorgd, dat groenten en fruit groeien, maar dat tevens de kwaliteit ervan wordt verhoogd.
- Verder heeft een bij, je weet wel zo’n diertje, dat zoemt, vliegt en steekt, een functie als indicator van het ecosysteem. Belangrijk is, dat wij de bijenstand en de bijensterfte in de gaten houden. Een verstoring hierin, waarbij wordt aangetoond, dat het evenwicht niet meer in balans is, moet worden gezien als een waarschuwing, waarbij wordt aangetoond, dat het niet goed gaat in de natuur.
- Bomen, je weet wel de longen van Moeder Natuur, kunnen moeilijk zonder bijen. Wetenschappelijk is men van mening, dat bijen, door middel van bestuiving een belangrijke functie ook voor bomen. Naast onze landbouw en de wilde natuur werken bijen ook aan de voortplanting van bomen.
Er is geen nieuws onder de zon, dat overal bijen zijn en dat de bij steeds meer aandacht geniet, zonder dat het een bijzaak gaat worden. Op de website met de alleszeggende- en passende naam “ bijen in Enschede”, www.bijeninenschede.nl wordt vrijblijvend informatie gegeven over de bijenstand in de gemeente Enschede. Natuurlijk kan het voorkomen, dat een bij uit Enschede naar een aangrenzende gemeente vliegt, maar dat is niet tegen te houden.
De strekking van genoemde website is, dat binnen een bepaalde regio de bijenstand in de gaten wordt gehouden en dat men, in het algemeen, weet hoe het met de bijenbestand in een locatie is gesteld.
Ik weet het, een bij is een bij, maar wie de tekst van deze blog doorleest, komt er achter, dat achter het woordje bij veel meer schuil gaat. Nu de zomer voor de deur staat en men niet ontkomt aan een kennismaking met deze zoemende, vliegende en stekende insect, vond ik het terecht even stil te staan bij de bij.
Voor de komende zomer geldt: “weet het zeker, er was een bij bij”.
4 thoughts on “Weet het zeker, er was een bij bij”
BIJzondere blog. Aanstekelijk interessant. Een BIJna wetenschappelijke verhandeling, waardoor één ding nog eens weer duidelijk wordt: niet alleen een ei, maar een BIJ hoort erBIJ!!
Veel informatie in deze blog wist ik niet. Toch goed om te weten. Mooie en leuk geschreven blog.
Het was toch even wennen om een blog te lezen over een heel ander onderwerp dan wat wij gewend zijn.
Toch weer het nodige (bij)geleerd in deze leuke blog.
Sluit de reactiesnelheid op je blog na een bepaalde tijd Klaas? Ik wilde reageren onder je blog over fotografie, maar reageren kon niet (meer). In elk geval ben ik blij dat je je enthousiasme over fotogreren terug hebt. Ik vind het zelf echt heerlijk om te doen.
Comments are closed.