Een foto is meer dan een foto.
Ik blog het al geruime tijd: “een foto moet zijn als tekst voor een analfabeet. Iemand die niet kan lezen, moet op een foto kunnen zien, wat de fotograaf met de foto heeft willen duidelijk maken”. Het klinkt allemaal zo eenvoudig en in feite is dat ook zo, zodra je de kennis machtig bent, om een mooie scherpe foto te maken. Het lijkt allemaal moeilijker dan het is.
Even snel en ongecontroleerd, of misschien wel onervaren, een foto maken, geeft geen enkele garantie voor een tevreden resultaat. Los van die garantie is het bijna betreurenswaardig, dat voordat men een foto van plan is te maken, velen zich eigen hebben gemaakt met een aantal excuses, die men moet proberen af te leren. Noem maar een gegronde reden, waarom u geen mooie foto zou kunnen maken.
Excuus 01: “de foto die ik maak, wordt nooit zoals ik dat wil. Met andere woorden: “welk nut heeft het, dat ik een foto ga maken”. De oorzaak van een foto die u maakt en door u als slecht wordt bevonden, kan veelzijdig zijn. Misschien heeft u toevallig op het verkeerde knopje gedrukt en heeft u de camera gericht op een onderwerp, dat moeilijk was vast te leggen. Ook een camera, afgezien van de prijsklasse en de mogelijkheden, kent een keuze te worden ingesteld op elementen, die de garantie kunnen zijn voor een goede foto. Ik kom hier later in de tekst op terug.
Excuus 02: “de handleiding van de camera, is zo ingewikkeld, dat, ondanks de Nederlandse tekst, de tekst en uitleg eerder als adacadabra overkomt dan als een tekst en uitleg waar ik iets mee kan”. Zo worden er vaak begrippen in een handleiding opgenomen die eerder onbegrijpelijk zijn, dan begrijpelijk. Oorzaak hiervan is, dat men de tekst in een handleiding te snel leest, maar zeker niet geconcentreerd. Het heeft weinig zin om een handleiding van een camera, snel te lezen, zonder te begrijpen wat men leest. Ik moet bekennen, ik blog deze tekst uit ervaring. Verder in deze blog, leest u mijn oplossing voor dit probleem.
Excuus 03: de praktijk is je beste leermeester, want met vallen en opstaan word je wijzer en ontwikkel je ervaring. Ondanks, dat ik een basiscursus fotografie hebt gedaan en zelfs de vervolgcursus, is het puur een kwestie van tijd te mogen ontdekken, wat je camera allemaal kan. Verder kost het tijd om te ontdekken op welk knopje van de camera je moet drukken om een gewenste werking van je camera te activeren. Regelmatig heb ik mij wel eens afgevraagd: “ maak ik nu foto’s met een camera of met een computer “. De vele digitale mogelijkheden schrikken in eerste instantie af. Het belemmert je, laten wij eerlijk zijn, om iets te durven ondernemen.
Vreemde tekst feitelijk. De vele mogelijkheden van je camera, wat de instellingen betreft, belemmeren je om mooie foto’s te maken. Puur met als oorzaak, dat jezelf niet zeker bent van de diverse mogelijkheden die een camera je biedt. In eerste instantie is mijn vraagstelling, camera of computer niet onlogisch. Als fotografie niet je dagelijkse bezigheid is, maar puur moet worden gezien als vrijetijdsbesteding, moet je die vrijetijdsbesteding zien als iets, waar je jezelf verder in wilt bekwamen, zoals dat heet.
Hoe je het went of keert de onbekende begrippen of de begrippen die je wel eens hebt gehoord zonder er verder bij stil te staan, kunnen als struikelblokken worden gezien met betrekking tot de voortgang.
Wat voor een auto brandstof is, mag voor een camera de belichtingsdriehoek worden genoemd. De belichtingsdriehoek wordt gevormd door drie elementen, namelijk: diafragma, sluitertijd en ISO.
Diafragma staat voor: de verstelbare opening waarmee je bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is.
Sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor.
ISO is de instelling waarmee je de lichtgevoeligheid van de sensor kan bepalen.
Het lijkt allemaal zo moeilijk en ingewikkeld, maar met een goede uitleg kan er worden gewerkt aan het gegeven, dat u spoedig mooie foto’s gaat maken. Daarnaast is het zeer zeker geen must om diep in de buidel te moeten tasten voor de aankoop van een goede camera. Wist u, dat u zelfs met uw mobiele telefoon, prachtige foto’s kunt maken.
Het is zo jammer, dat terwijl de mogelijkheid om mooie foto’s onder handbereik liggen, geen gebruik wordt gemaakt om de stap te nemen. Blogsite www.jemoethetzien.nl heeft nauwe banden met Studio Tubantia in Hengelo. Zelf was ik binnen de fotografie ook het spoor bijster. Heb met lood in mijn schoenen een cursus gevolgd bij Studio Tubantia in Hengelo, Alles werd goed uitgelegd. en ik heb mij passie weer terug. Zie www.studiotubantia.nl, “als je het scherp(er) wilt zien. “
6 thoughts on “Een foto is meer dan een foto.”
Wauw Klaas wat een compliment, dank je wel. Wij zijn altijd heel erg blij als onze cursisten tevreden zijn maar jouw enthousiasme telkens weer raakt ons echt. En wat vinden we het leuk om jou weer te zien fotograferen, wat een passie en plezier heb je daarin. Zo fijn dat we je even dat duwtje hebben kunnen geven en dat je weer van je camera’s bent gaan genieten ipv deze weg te doen… weet je nog.. 😉
Een hele mooie blog over fotografie.
Ik ben niet zo van het fotograferen maar je hebt gelijk dat je veel dingen kunt leren om mooie foto’s te gaan maken.
Ik vind persoonlijk wel dat je daar een bepaalde aanleg voor moet hebben.
Is inderdaad soms lastig
Ben er wel eens mee bezig geweest, maar je moet het zien de plaatje en er geduld voor hebben
Daar schort het wel eens aan
Of ik nou vóór of àchter de camera sta, het wordt nooit het perfecte plaatje.
Mooie log Klaas. Heel herkenbaar. Heb in mijn jonge jaren ook het een en ander geprobeerd, maar is nooit echt een succes geworden. Maak nu foto met mijn telefoon en en daar best tevreden ober.
Ik fotografeerde altijd op de automatische stand. De huidige camera’s zijn zo goed dat ik dacht geen cursus nodig te hebben. Toch ben ik de uitdaging aangegaan om handmatig de automatische instelling van mijn camera te verslaan. Na een basiscursus fotografie te hebben gevolgd bij studio Tubantia kwam ook ik erachter dat je digitale camera niet altijd zo slim is dat jezelf denkt. Sinds de cursus pas ik mijn eigen instellingen toe. Resultaat is een betere foto. Je moet het zien.
Comments are closed.